Ο Ερντογάν βομβαρδίζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία

Ξεκίνησε το τουρκικό σφυροκόπημα κατά κουρδικών θέσεων, σε διάφορες περιοχές της βόρειας Συρίας, ελάχιστες μόνο ώρες από τη στιγμή που επήλθε η συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από ολόκληρη την περιοχή.

Τα πλήγματα ήρθαν μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, πως όλες οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία έχουν ολοκληρωθεί.

Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς από γη και αέρα κατά των Κούρδων μαχητών, γεγονός που προοιωνίζεται την επικείμενη χερσαία εισβολή.

Συγκεκριμένα, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε το βράδυ της Δευτέρας θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν απαγορευμένη ζώνη για πτήσεις στη βόρεια Συρία

Σε έκτακτη μετάδοση του CNN INTERNATIONAL και της αρμόδιας δημοσιογράφου του δικτύου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κήρυξαν μονομερώς ένα μεγάλο τμήμα της βορείου Συρίας ως απαγορευμένη ζώνη για πτήσεις. Την είδηση αυτή μεταδίδουν με έκτακτα δελτία ειδήσεων τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις πτήσεις στη βόρεια Συρία για την Τουρκία».

Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον

Ακολούθησε τσουνάμι αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον, με τη Χίλαρι Κλίντον να αποκαλεί «προδότη» τον Ντόναλντ Τραμπ, διότι εγκαταλείπει τους συμμάχους των ΗΠΑ, δηλαδή τους Κούρδους στη Συρία.

Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες υπάρχουν και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προεξάρχοντος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στο συριακό ζήτημα.

«Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα προκαλέσει τεράστιο κενό ασφαλείας στην περιοχή» σημειώνουν οι αναλυτές που εξειδικεύονται σε θέματα Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ανατολικά του Ευφράτη αναμένοντας την τελική διαταγή, για να περάσουν στη μεθόριο και να εισβάλουν στη βόρεια Συρία, επιτιθέμενοι κατά των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων.

Αμερικανός αξιωματούχος διαψεύδει τα περί «αποχώρησης»

Εν τω μεταξύ και στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων, Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, διευκρινίζοντας ότι περίπου 50 έως 100 στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία» επέμεινε ο αξιωματούχος.

πηγή: zougla.gr

 

Tags: