Novartis: Η δικογραφία, οι καταθέσεις και οι διαδρομές του «μαύρου» χρήματος

Τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος της Novartis αναζητούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, μέσα από λίστες και υπεράκτιες εταιρείες, που φαίνεται ότι αποτελούσαν «δίαυλο» για τη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα. Στόχος να ενισχυθούν τα στοιχεία της δικογραφίας σε ό,τι αφορά στο αδίκημα του ξεπλύματος, στο οποίο αναφέρονται οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Για «ζήτημα ουσίας«, σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Μιλώντας  στον ραδιόφωνο σταθμό «Alpha 989» και απαντώντας στο ερώτημα εάν έχει παραγραφεί το αδίκημα της δωροδοκίας ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε «Εξαρτάται αν κριθεί ότι έχει τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή απλώς επί ευκαιρίας (…) Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι θέμα πραγματικό, θέμα ουσίας».

Και τα ληγμένα…πληρωμένα

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ζημίας του κράτους φέρεται να ήταν η  υπερ-παραγγελία χαπιών και εμβολίων για τη γρίπη, την περίοδο 2005-2006.

Η πανδημία τελικά δεν ήρθε, τα φάρμακα έληξαν από το 2011,  ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν καταστράφηκαν παρά τη σχετική υποχρέωση της χώρας μας.

Τα φάρμακα κατέληξαν σε αποθήκες και τώρα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν το πολύ μεγάλο κόστος για την καταστροφή τους, καθώς πλέον αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Η υπερ-παραγγελία εμβολίων για τη γρίπη συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με στελέχη της Novartis να εμφανίζονται στη δικογραφία να δωροδοκούν ακόμα και υπουργούς.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση της  «Αικατερίνης Κελέση» για τα εμβόλια για τον ιό Η1Ν1, το 2009.

«Ο πρόεδρος του ΕΟΦ το έτος 2009, κύριος Κ… δωροδοκήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένδειξη/ έγκριση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων τύπου Η1Ν1. Παράλληλα, εκδόθηκαν δύο διαδοχικές αποφάσεις του τότε υπουργού Υγείας, … για την κάλυψη της ανάγκης να αγοραστούν εμβόλια (…) Ο… έλαβε για τον λόγο αυτό μεγάλο χρηματικό ποσό, οπωσδήποτε άνω των 200.000 ευρώ, με τον τρόπο που σας έχω ήδη περιγράψει».

Όπως αναφέρει η «Κελέση», για τη συγκεκριμένη περίοδο, υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις, με τη δεύτερη μάλιστα να υπογράφεται χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα από τα εμβόλια της πρώτης παρτίδας.

Ο μοριακός έλεγχος αίματος για τον ιό  HIV

Στις καταθέσεις τους, οι προστατευόμενοι μάρτυρες βάζουν στο κάδρο του χρηματισμού, όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφους.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές για τον διαγωνισμό του υπουργείου υγείας, το 2006, για τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV,  τον οποίο ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας«.

Όπως αναφέρει ο «Σαράφης» επρόκειτο για ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, σε εταιρείες που βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα της Novartis και μάλιστα σε τιμή πέντε φορές υψηλότερη από αυτήν που έδωσαν οι ίδιες εταιρείες σε Πολωνία (8,2 ευρώ / ασκό αίματος) και Ιταλία (16 ευρώ / ασκό αίματος), ενώ στην Ελλάδα: 50 ευρώ / ασκό αίματος.

«Συγκεκριμένα, η προμήθεια ανατέθηκε (…) στο ύψος των 50 ευρώ ανά τεστ.Υπογραμμίζω ότι τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ένα εύρος τιμής 5 – 15 ευρώ ανά τεστ. Σήμερα και στη χώρα μας τα ίδια τεστ κοστολογούνται στο ύψος περίπου των 5 ευρώ (…) Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας, θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ», αναφέρει στην κατάθεσή του.

Δεσμίδες χρημάτων σε «μαύρες τσάντες»

Στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για το μεγάλο φαγοπότι που φέρεται να είχε στηθεί, τα τελευταία χρόνια, γύρω από τον χώρο του φαρμάκου, εκτός από πολιτικά πρόσωπα εμφανίζονται να εμπλέκονται ακόμα και… υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών ταμείων.

«Άλλο πρόσωπο για το οποίο γνωρίζω με βεβαιότητα ότι έχει χρηματισθεί κατ’ επανάληψη με δεσμίδες χρημάτων εντός κίτρινων φακέλων σε μαύρες τσάντες, την περίοδο από το έτος 2010 έως το έτος 2013, ήταν ο …, τέως… του ΙΚΑ. Ο συγκεκριμένος έλαβε από τον Φρουζή για λογαριασμό τηςNovartis συνολικά 600.000 το ελάχιστον, προκειμένου να προωθήσει τις τιμές και την αποζημίωση των φαρμάκων, έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα» κατέθεσε η μάρτυρας «Κελέση».

«Όπως», προσθέτει, «ο χρηματισμός του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΚΑ γινόταν πάντα στο γραφείο του και πάντα από τον πρώην αντιπρόεδρο τηςNovartis.

Τουλάχιστον μία φορά, τα χρήματα δεν δόθηκαν στα χέρια του, αλλά σε υπάλληλο της γραμματείας του, μέσα σε κίτρινο φάκελο, καθόσον ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη και δεν μπορούσε να διακόψει. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου, ο οποίος περιείχε το ποσό περίπου 30.000 ευρώ».

Η εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την υπόθεση, ενώ βρίσκεται σε αναμονή και της απάντησης των ελβετικών αρχών, σχετικά με το αίτημα που έχει αποστείλει για το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

,