Νεκρός ο επικεφαλής του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, Αλ Μπαγκντάντι

Oι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν έφοδο στη ΒΑ Συρία με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι νεκρός.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ανατρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα, τόσο από την έρευνα των Δημοκρατικών που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του σε δίκη, όσο και τις έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταδώσει εικόνες από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Ιράκ συνέδραμαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Aλ Μπαγκντάντι.

Ποιος ήταν ο Αλ Μπαγκντάντι

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1971 στην Σαμάρα του Ιράκ ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σπούδασε ισλαμικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιου της Βαγδάτης. Η οικογένειά του του είχε δώσει το προσωνύμιο ο Πιστός καθώς τους ασκούσε αυστηρή κριτική όταν δεν τηρούσαν τα πιστεύω του. Το 2004 συνελήφθη από τους Αμερικανούς και φυλακίστηκε.

Μετά το πέρας του πολέμου του Ιράκ, με το όνομα Αμπού Ντούα ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη χώρα μετά τον θάνατο του Αλ Ζαρκάουι. Το ξέσπασμα του Συριακού εμφυλίου το 2011 αποτέλεσε μαγνήτης για τον Αλ Μπαγκντάντι. Ήρθε σε ρήξη με την αλ Κάϊντα και με την βοήθεια πρώην αξιωματικών του ιρακινού καθεστώτος άρχισε να μετατρέπει τους αντάρτες σε πραγματική ένοπλη οργάνωση. Μαχητές του εγκαθίστανται στη Συρία το 2013, ενώ τον Ιούνιο του 2014, καταφέρνουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας και τη Μοσούλη.

Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος Aλ Νούρι, όπου ανακήρυξε την ίδρυση του Χαλιφάτου του ισλαμικού Κράτους. Η ISIS αναπτύσσεται ραγδαία με τα γνωστές θηριωδίες κατά των γιαζίντι, τους αποκεφαλισμούς δυτικών αιχμαλώτων, την πολύμηνη πολιορκία του Κομπάνι και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκούς στόχους.

πηγή: ert.gr

 

Tags: