Νέα μεγάλη επιτυχία κατά της αρχαιοκαπηλίας από την ΕΛ.ΑΣ. – Καθοριστική η συμβολή του Γ. Τσούκαλη

Νέα μεγάλη επιτυχία κατά της αρχαιοκαπηλίας κατέγραψε το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής
Αστυνομίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη. Την περασμένη Πέμπτη 3 Μαρτίου 2017 στα Ιωάννινα συνελήφθη ένας 51χρονος άνδρας για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Η υπόθεση είχε αίσιο τέλος χάρις στην συμβολή του Γιώργου Τσούκαλη.

Συνεργάτες του συμβούλου της Unesco Πειραιώς και νήσων για θέματα αρχαιοκαπηλίας χτένιζαν την περιοχή για αρκετές ημέρες ενώ ο ίδιος ο Γιώργος Τσούκαλης πραγματοποίησε τρία ταξίδια στα Ιωάννινα ως επικεφαλής της έρευνας.

Η υπόθεση είχε επιτυχή κατάληξη και ο κατηγορούμενος συνελήφθη για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση της αρχικής πληροφορίας σχετικά με απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την διάθεση τους σε υποψήφιους αγοραστές.

Η αναζήτηση στοιχείων και όλη η έρευνα επικεντρώθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και μετά το πέρας της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκαπέντε τεμάχια από αρχαία αργυρή φιάλη η οποία είχε και επίχρυση διακόσμηση. Τα ευρήματα όπως μας ενημέρωσε ο ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Τσούκαλης πρόκειται να παραδοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

 

Tags:

, ,