Νέα “χαράτσια” από 1/1/2017 – Όλη η λίστα των επιβαρύνσεων – Τι θα συμβεί μετά

Νέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους καταναλωτές με την “ανατολή” του νέου έτους την 1/1/2017. Σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις του προηγούμενου διαστήματος σε εκτέλεση των συμφωνιών με τους δανειστές, οι επιβαρύνσεις που έρχονται είναι οι παρακάτω:

 

  • Στα καύσιμα:  Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο στα 0,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
  • Στα προϊόντα καπνού: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού. Ο φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
  • Στον καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ από 1/1/2017. Η επιβάρυνση θα είναι από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
  • Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
  • Στην σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24% (πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, ΦΠΑ υπολογιζόμενος σε φόρο!).

Όπως είναι γνωστό από όλες τις προηγούμενες φορές που έχουν επιβληθεί τέτοιου είδους έμμεσοι φόροι με εισπρακτικό χαρακτήρα, πάντα η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή είναι πολύ μεγαλύτερη, είτε λόγω στρογγυλοποιήσεων είτε γιατί πολλοί πωλητές βρίσκουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι το ότι ο καταναλωτής δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για τις επιβαρύνσεις αυτές.

Οι παραπάνω επιβαρύνσεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται από καιρό στο όριο επιβίωσης και δεν αναμένεται να αποδώσουν, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα των παράλογων επιβαρύνσεων προ ετών σε τέλη κυκλοφορίας και καύσιμα, όπου η αγορά “απάντησε” με μείωση της ζήτησης και τελικά με μείωση των φορολογικών εσόδων παρά την ονομαστική αύξηση στους συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

 

Tags: