«Ναπολεοντία»: η τελευταία παράσταση στα Γιάννινα

Η κωμωδία «Ναπολεοντία» του Αντρέα Στάικου που παρουσιάζει τη φετινή θερινή θεατρική περίοδο η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων μετά από μια μεγάλη περιοδεία ολοκληρώνει τις παραστάσεις της την ερχόμενη εβδομάδα. Το έργο αφού παιχθεί στις φυλακές Σταυρακίου σήμερα, Τετάρτη, ως μια ακόμη κοινωνική προσφορά του ηπειρωτικού Θεάτρου, θα δώσει την τελευταία παράστασή του στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ την προσεχή Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 21.00 το βράδυ και οι τιμές των εισιτηρίων είναι: κανονικό 10 €, μαθητικά, φοιτητικά, στρατευμένων, πολυτέκνων, μελών ΚΑΠΗ 7 € και ανέργων 3 €.

Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του Θεάτρου (Αρχοντικό Πυρσινέλλα) και στο κατάστημα Ίρις, Γρηγορίου Σακκά 20.

Συντελεστές είναι:
– Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακόλας,
– Σκηνικά – κοστούμια: Αγγελική – Βασιλική Σιδέρη,
– Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης,
– Χορογραφίες: Τάσος Κεχαγιάς,
– Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης.
– Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Πολυτίμη: Γιολάντα Καπέρδα, Ναπολεοντία: Μαρία Κατσουλίδη, Γιαννόπουλος: Βασίλης Σιάφης, Μαρούλα: Αθηνά Τσικνιά, Χαλδούπης: Γιώργος Φλώρος.

Μέγας Χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Ήπειρος TV-1, ΕΡΑ Ιωαννίνων, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η «Ναπολεοντία» είναι ένα ειρωνικό ιλαρόδραμα που διαδραματίζεται στο Ναύπλιο του 1835: στις απαρχές της δημιουργίας του ελληνικού κράτους όταν ο νεαρός Όθων αναλαμβάνει την εξουσία του νέου ελληνικού βασιλείου. Οι Έλληνες υπήκοοί του μυούνται στο βαλς, ξένοι χοροδιδάσκαλοι διδάσκουν και ντόπιοι χωροφύλακες εποπτεύουν. Μετά τον τουρκικό ζυγό οι Έλληνες προετοιμάζονται να παραδοθούν στη νέα δουλεία, αυτή του εξευρωπαϊσμού. Κωμικές καταστάσεις, ερωτικές ίντριγκες, διλλήματα ταυτότητας, ισορροπούνται στην σύγχρονη γραφή του Αντρέα Στάικου.

Στο τέλος του έργου ο Βαυαρός εισβολέας θα ηττηθεί και ο απόμαχος αγωνιστής θα επαναφέρει τη γνήσια και μοναδική αλήθεια τούτης της γης, ευχή και  ελπίδα: «Ο ξένος κάποια στιγμή θα φύγει, το θυμάρι θα μείνει».

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply