Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Οι θεμελιωτές του πελατειακού κράτους, φοβούνται τις δημοκρατικές αλλαγές

Απάντηση  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας στην ανακοίνωση της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας

ΣΥΡΙΖΑΕίναι γνωστή η αλλεργία που έχει η ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πρέβεζας στις αλλαγές που διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής και της διεύρυνσης του δικαιώματος της ψήφου στη νέα γενιά. Η αλλεργία αυτή αποτυπώθηκε πλήρως στην ανακοίνωσή της για το νέο εκλογικό νόμο.

Είναι οφθαλμοφανές ότι οι θεμελιωτές του πελατειακού κράτους, των «ημετέρων» και των βαφτιστηριών, οι εχθροί της κοινωνικής λογοδοσίας,  φοβούνται τις θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, της δημόσιας διοίκησης και του κράτους.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο «άνεμος» της επέκτασης της δημοκρατίας , θα τους «σαρώσει».

Όσον αφορά την αισιοδοξία τους για την επίδοση του κόμματός τους στις επόμενες εκλογές, συνιστούμε υπομονή. Μέχρι το 2019 έχουν χρόνο να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Θα θέλαμε σ’ αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς, άλλα και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών. Δεν θα ήταν δυνατόν, τώρα, να μπούμε κι εμείς στον χορό των μικροκομματικών παιχνιδιών και να ξεχάσουμε αυτό που τόσα χρόνια διεκδικούσαμε. Μακριά από εμάς οι τακτικισμοί και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Προτεραιότητά μας είναι η ανόθευτη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης.

Με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, προστατεύεται η ισοδυναμία της ψήφου, αρχή αδιαπραγμάτευτη στις σύγχρονες δημοκρατίες. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την εκλογική τους δύναμη, να παίξουν ουσιαστικό πολιτικό και θεσμικό ρόλο για τη στήριξη της δημοκρατίας και τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων με απόλυτη νομιμοποίηση από την πλειοψηφία των πολιτών.

Παράλληλα, θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο νέος εκλογικός νόμος εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο για βαθιές δημοκρατικές τομές με ριζοσπαστικό αποτύπωμα, οι οποίες θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία του κράτους, την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, καθώς και τη “χαμένη” τιμή του πολιτικού συστήματος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανοίγουμε σταδιακά και τη συζήτηση για τον συνταγματικό χάρτη της χώρας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, της θεσμοθέτησης μορφών άμεσης δημοκρατίας.

Όσοι θέλουν την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των διαδικασιών της, όσοι στηρίζουν τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, οφείλουν να στηρίξουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος με 50 έδρες και την επέκταση του δικαιώματος της ψήφου στη νέα γενιά.

Γιατί, εμείς δεν φοβόμαστε την περισσότερη δημοκρατία. Δεν φοβόμαστε τη δύναμη των πολιτών. Αντιθέτως, εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και δυναμώνουμε τη λαϊκή βούληση.

 

Tags:

, , , , , , , ,