Μειωμένη εθνική σύνταξη 280 ευρω στη 15ετία – 20 χρόνια για την κανονική

Ως το τέλος της εβδομάδας θα επιδιώξει να κλείσει συμφωνία για το ασφαλιστικό ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πριν αποχωρήσουν οι δανειστές για το Πάσχα των Καθολικών, προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.

«Το ΔΝΤ θέλει να φύγει την Παρασκευή και τους… κρατάμε» ανέφερε κυβερνητική ανώτατη πηγή» κατά τη συνάντηση της Τετάρτης που δεν απέδωσε καρπούς.

Οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι,με όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στις επικουρικές συντάξεις μετά το οριστικό βέτο που έθεσαν οι δανειστές στην ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο επικούρησης.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «42 λεπτά» υποστήριξε ότι το θέμα της αύξησης των εισφορών είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει αρνητική στάση αλλά η κυβέρνηση βρίσκει θετικό έδαφος στους εκπροσώπους της ΕΕ καθώς – όπως είπε – τα μέσα συμμόρφωσης στο μνημόνιο είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική πρόταση, που συντάχθηκε, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, με την τεχνική βοήθεια Σουηδών και του ILO επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και δίκαιο. Στόχος του είναι να προστατεύσει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων, επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των λίγων που έχουν πολλά.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο χαμηλά εισοδήματα θεωρούνται μισθοί και συντάξεις έως 1000 ευρώ και μεσαία έως 1500 ευρώ.

Εκτός από το κεφάλαιο των επικουρικών που μένει ανοιχτό, σημεία τριβής διαπιστώνονται και στα εξής θέματα:

– Υψος εθνικής σύνταξης. Η ελληνική πλευρά αποκρούει το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε, ωστόσο, να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετη ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (πχ.280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.

– ποσοστά αναπλήρωσης: Εσωτερική ανακατανομή αναμένεται στα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη οι συντελεστές αναπλήρωσης να ξεκινούν στο 0,7% κατ’ έτος (αντί 0,8%) στη 15ετία και να κλιμακώνονται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία.

– Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει σημείο τριβής. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού. Ωστόσο η εμμονή τους για το θέμα δείχνει ότι το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στη μείωση των κύριων συντάξεων. Πάντως στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ρητά ο συγκεκριμένος μηχανισμός, καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018.

Πηγή: airetos.gr

 

Tags:

, , , , , , ,