Μίλησε ο Bill Gates για μείωση πληθυσμού; Τι ακριβώς είπε και πως προέκυψε η διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας – Έρευνα

Μία από τις πλέον «αγαπημένες» θεωρίες συνωμοσίας στους κύκλους των συνομωσιολόγων τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας, είναι ότι ο Bill Gates υποτίθεται ότι έχει «προαναγγείλει» τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ποιο το γεγονός και που αρχίζει ο συνομωσιολογικός μύθος;

Όπως πάντα στις θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχει ένα ελάχιστο ψήγμα αλήθειας, το οποίο διαστρεβλώνεται καταλλήλως, ανάλογα με την άποψη που επιθυμεί να υποστηρίξει ο εκάστοτε συνομωσιολόγος, και παρουσιάζεται με τρόπο που οδηγεί σε απολύτως εσφαλμένα συμπεράσματα.

Ποιο το γεγονός που πυροδότησε τη σχετική «θεωρία συνωμοσίας»

Το έτος 2010 ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος Bill Gates βρέθηκε προσκεκλημένος σε κύκλο ομιλιών της διοργάνωσης TED για να μιλήσει σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το πρόβλημα που δημιουργεί στον πλανήτη η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα της γης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας, η οποία διήρκεσε 27 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, [ολόκληρη η ομιλία εδώ: https://www.ted.com/talks/bill_gates_innovating_to_zero], ο Bill Gates (ή ο οποιοδήποτε συντάκτης αυτής), είχε την ατυχή έμπνευση να …μαθηματικοποιήσει το πρόβλημα, παρουσιάζοντας μια μαθηματική σχέση μέρος της οποίας ήταν και ο πληθυσμός της γης (το “P” από το αγγλικό Population, πληθυσμός).

η «μαθηματική σχέση» που παρουσίασε ο Bill gates, επιχειρώντας με ατυχή όπως φάνηκε τρόπο, να δείξει τη σχέση μεταξύ πληθυσμού, ενέργειας, κατανάλωσης με την αύξηση των εκπομπών CO2.

Η σχετική αναφορά, στο 4ο λεπτό, απομαγνητοφωνημενη από το πρωτότυπο ήταν:

First, we’ve got population. The world today has 6.8 billion people. That’s headed up to about nine billion. Now, if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by, perhaps, 10% or 15%. But there, we see an increase of about 1.3.

που μεταφράζεται στα ελληνικά:

Πρώτον, (σσ. εννοεί πρώτο όρο της μαθηματικής σχέσης) έχουμε τον πληθυσμό. Ο κόσμος σήμερα έχει 6,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Έφτασε τα εννέα δισεκατομμύρια περίπου. Τώρα, εάν κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά σε νέα εμβόλια, υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, θα μπορούσαμε να το μειώσουμε κατά, ίσως, κατά 10% ή 15%. Αλλά εκεί, βλέπουμε μια αύξηση περίπου 1,3.

Από την ανάλυση της φράσης προκύπτει ότι ο …αγαπημένος των συνομωσιολόγων μιλά για τον ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ του πληθυσμού και όχι για τον πληθυσμό ως απόλυτο αριθμό, ενώ στη συνέχεια μιλά για το πως όλα αυτά (ρυθμός αύξησης πληθυσμού, ενέργεια, κατανάλωση, κλπ) επιδρούν στην αύξηση του εκλυόμενου CO2 στην ατμόσφαιρα.

Όμως, το αποτέλεσμα ήταν ότι παρά το ότι είναι προφανώς αληθείς οι ισχυρισμοί Gates για το ζήτημα, τελικά, αυτό που έμεινε ήταν η απομωνωμένη φράση περί του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το σχετικό στιγμιότυπο να γίνει …σημαία στα χέρια των αρνητών και συνομωσιολόγων παγκοσμίως.

Αυτονόητο είναι ότι πρέπει κανείς πριν σχηματίζει άποψη να είναι σίγουρος ότι έχει παρακολουθήσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ και όχι ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ το εκάστοτε θέμα ή ζήτημα και ασφαλώς με ορθή και ακριβή μετάφραση στην ελληνική.

Παρεμπιπτόντως, δεν διαβάζουμε Blogs από τους βάλτους του διαδικτύου, αλλά και έχουμε υπόψη ότι ενίοτε η υπερβολική μαθηματικοποίηση μπορεί να μπερδέψει αντί να εξηγήσει, ανάλογα φυσικά και με το που απευθύνεται…

Συμπέρασμα: Όχι, ο Bill Gates, δεν μίλησε/ζήτησε/επέβαλε τη …μείωση του πληθυσμού της γης. Αν θέλετε να τον κατηγορήσετε για κάτι, το μόνο που μπορείτε να πείτε είναι ότι τα πρώτα χρόνια πουλούσε …ακριβά τα Windows.

Η σχετική ομιλία Gates του 2010

 

Epirus News

 

Tags:

, , , , , , , ,