Μια υπερπανσέληνος φέρνει την άνοιξη

Tο βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου η εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, σχεδόν θα συμπέσει με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του έτους.

Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, μια νέα υπερπανσέληνος θα λάβει χώρα, όπως έχουν επισημάνει καιρό τώρα οι επιστήμονες.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή– καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της μπορεί να είναι η 19η(σπάνια), η 20η (συνηθέστερα) και η 21η Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Η άνοιξη του 2019 θα αρχίσει επίσημα στη χώρα μας (και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα) με την εαρινή ισημερία. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα «μεγαλώνει» συνεχώς ενώ η νύχτα  «θα μικραίνει» έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο, όπου θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Φέτος θα συνεχιστεί, για μια ακόμη φορά, η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο εδώ και χιλιάδες χρόνια και ό,τι «χάνεται» από τη συγκεκριμένη εποχή «προστίθεται» στο καλοκαίρι.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντιστρόφως, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει (με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού που «χάνει» η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνεται κατά μισό λεπτό σε βάρος του χειμώνα. Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο επίσης κερδίζει χρόνο από τον χειμώνα.

Αναφορικά με το φαινόμενο της υπερ-σελήνης ή υπερπανσελήνου, οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτή συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά της Σελήνης τη φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο). Τότε, το φεγγάρι μάς φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο.

Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, ,