Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στην Άρτα

Ο Δήμος Αρταίων στηρίζει κάθε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Με ποικίλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γιόρτασε η Άρτα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και φορέων, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες από το Δήμο Αρταίων και άλλους φορείς εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Τέσσερις «πράσινες» εκδηλώσεις που στόχο είχαν να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν φορείς και πολίτες να δράσουν ενεργά για την προστασία του πλανήτη μας. Διανύουμε τον 21ο αιώνα και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το περιβάλλον εκπέμπει σήμα κινδύνου για προστασία από τη μόλυνση. Το μέλλον του πλανήτη μας είναι εναποθετημένο στα δικά μας χέρια και η μοίρα του πλανήτη μας αφορά όλους, αφού κάθε είδους μόλυνση πλήττει πρώτα απ’ όλους εμάς τους ίδιους.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Αρταίων και άλλοι φορείς συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση τεσσάρων εκδηλώσεων, οι οποίες – κρίνοντας εκ του αποτελέσματος – στέφθηκαν με επιτυχία.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Σκουφά έλαβαν χώρα οι δύο από τις τέσσερις εκδηλώσεις, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να έχουν κατακλύσει την πλατεία. Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε την υιοθεσία αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αρταίων και τον τρόπο συμμετοχής των εθελοντών στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα παιδιά και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο με σκοπό να τα υιοθετήσουν.

Η δεύτερη περιλάμβανε ημερίδα για την περιβαλλοντική αγωγή και παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας στην Περιβαλλοντική Αγωγή, στην Αγωγή Υγείας και στα Πολιτιστικά Θέματα. Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές να ακούσει ερωτήσεις τους και να απαντήσει σε απορίες σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και κυκλοφοριακής αγωγής.

Ενδιαφέρουσα και πολύ ενημερωτική ήταν και η ημερίδα με θέμα «ΑΒΑΘΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΓΑΘ)», που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ. Οι ομιλίες αφορούσαν τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και τα ευρωπαϊκά έργα του ΚΑΠΕ στον τομέα της γεωθερμίας, έγινε παρουσίαση του έργου REGEOCITIES (Σύνδεση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ το 2020) και συζητήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες προς ένα κοινό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο αβαθούς γεωθερμίας.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κορωνησία με τίτλο «Άγνωστες γωνιές του Αμβρακικού -Ένας περίπατος στην Κορωνησία». Εκεί, φορείς και πολίτες ξεναγήθηκαν στα μνημεία της Κορωνησίας (Κούλια, βυζαντινός ναός Παναγίας, Παρεκκλήσι Οσίου Ονουφρίου) και συμμετείχαν σε περιβαλλοντική περιήγηση σε διαδρομή στο παραλιακό μέτωπο, σε ενημέρωση για το οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου και σε αθλητικές θαλάσσιες δραστηριότητες.

Επίσης, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σαλαώρας, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν επίσκεψη σχολεία από την περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την πανίδα του Αμβρακικού Κόλπου, να παρακολουθήσουν προβολές σε διαμορφωμένη αίθουσα του κτιρίου, σχετικά με την προστασία του κόλπου.

Για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης δήλωσε: «Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ο Δήμος μας πραγματοποίησε διάφορες δράσεις, με την ευχή να μην μείνουμε μόνο στον εορτασμό της σημερινής ημέρας, αλλά να προσπαθήσουμε, όλες τις ημέρες του χρόνου, να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υπεύθυνη στάση μας απέναντι στα κατοικίδια ζώα».

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply