Με αναφορά του Δημάρχου στο μεταναστευτικό και τα σχολεία ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Θ. ΜπέγκαςΜε την αναφορά του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα στο μεταναστευτικό, ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια συνεδρίαση που είχε μόνο υπηρεσιακού χαρακτήρα θέματα στην ημερήσια διάταξη, με δεδομένο ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο.

«Αισθάνομαι την ανάγκη – πάνω απ’ όλα ως άνθρωπος και μετά ως Δήμαρχος – να μιλήσω γι’ αυτή την τραγωδία που συμβαίνει δίπλα μας και μας έχει συγκλονίσει και αναφέρομαι στο θέμα των προσφύγων. Η σπαρακτική εικόνα του άψυχου κορμιού του μωρού στην ακτή, πιστεύω ότι έχει συγκλονίσει ακόμη και όσους αντιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό, απλά ως «ένα πρόβλημα». Αυτή η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου ήταν ένα χτύπημα στη συνείδηση της Ανθρωπότητας, της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας που έχουμε φτιάξει. Και ίσως μπορέσει να σπάσει το φράγμα της αδιαφορίας και του λήθαργου», είπε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Μπέγκας επικαλέστηκε τη φράση του Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είπε πως «η εικόνα του νεκρού παιδιού είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμιά συνείδηση να κοιμάται ήσυχη» και πρόσθεσε πως καμιά συνείδηση δεν μπορεί να εφησυχάζει επίσης με τις εικόνες των χιλιάδων απελπισμένων που φτάνουν στα ελληνικά παράλια, τα καραβάνια των προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν περπατώντας από χώρα σε χώρα της Ευρώπης, ή τη μετατροπή της Μεσογείου σε νεκροταφείο μεταναστών.

Όπως είπε ο Δήμαρχος υπάρχει η ανθρωπιστική και η πολιτική διάσταση του μεταναστευτικού: «Είναι η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού ζητήματα και είναι ευθύνη ολόκληρου του –κατά τα άλλα – πολιτισμένου κόσμου. Είναι δεδομένη και η πολιτική διάσταση του προσφυγικού. Οι υποκινούμενοι από τη Δύση πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, που αναγκάζουν σε φυγή από τις χώρες Σύριους, Κούρδους, Αφγανούς και άλλους. Η ανετοιμότητα και ο στρουθοκαμηλισμός της Ευρώπης, όπως και η αποτυχία της στο να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο θέμα. Αν και ήταν αναμενόμενες οι μεταναστευτικές ροές δεν υπήρχε καμία προετοιμασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα φαίνεται ότι κάτι αρχίζει να κινείται από την πλευρά της Ε.Ε.»

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων είναι δεδομένο ότι η χώρα μας δεν μπορούσε και δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού. Γιατί – όπως υπογράμμισε «το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα Ευρωπαϊκό και Διεθνές, αλλά δεν είναι απλά «πρόβλημα». Και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει ασφάλεια στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες. Πρωτίστως όμως, είναι θέμα ανθρωπισμού και συνείδησης να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες που έρχονται τώρα ως ανθρώπους».

Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να συμμετάσχει σε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα συντονίζει το κράτος, ενώ ενημέρωσε το σώμα για το έχει προχωρήσει η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα του δικτύου των διαπολιτισμικών πόλεων. Το δίκτυο εκτός των άλλων «έχει έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό βασισμένο σε παραδείγματα πόλεων που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς το μεταναστευτικό», όπως είπε. Ενημέρωσε δε πως στις 23/11/2015 θα έρθει στα Γιάννενα το Συμβούλιο του δικτύου και η πρόεδρος του κ. Γκουντίκοβα.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply