Μ. Παγώνη: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει η μωβ μέδουσα

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται περισσότερο στις περιοχές που υπάρχει και πλαγκτόν, γιατί τρώνε από εκεί. Άρα όπου υπάρχει πλαγκτόν δεν πρέπει και να κολυμπάμε» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας είναι φοβερός, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Όπως είπε, δεν βάζουμε οινόπνευμα και αμμωνία όπως σε άλλες περιπτώσεις. Κατευθείαν πλένουμε την περιοχή με θαλασσινό νερό, και στην συνέχεια φτιάχνουμε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό σε δοσολογία 1:1. Καλύπτουμε το τσίμπημα με το διάλυμα της σόδας για 3 λεπτά και μετά με μια πλαστική κάρτα, το αφαιρούμε.

Σκοπός είναι να απομακρύνουμε την τοξίνη, η οποία ευθύνεται για το οίδημα. Μετά βάζουμε πάγο χωρίς να ακουμπήσουμε τα χέρια μας, για να υποχωρήσει ο πόνος. Αν συνεχιστεί ο πόνος και δεν έχουμε αντισταμινική, κορτιζονούχα κρέμα, πρέπει να πάμε σε ένα φαρμακείο. Μάλιστα, η κ. Παγώνη σημείωσε πως μπορεί κάποιος αν είναι αλλεργικός να χρειαστεί νοσοκομειακή υποστήριξη.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags:

, , ,