Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του Π.Σ. για τον πλειστηριασμό Spider

Περιφέρεια ΗπείρουΗ σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αν μη τι άλλο εγείρει πολλά ερωτηματικά: Διευκρινιστικά Δεν έχει προηγηθεί καμιά σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων. Δεν υπάρχει εισήγηση της περιφέρειας.

Είναι άγνωστο μέχρι αυτή τη στιγμή για ποιο ή ποια ακίνητα σκέφτεται η περιφέρει να πλειοδοτήσει και για ποιο λόγο. Από κοινού σε συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όπως πήρε το αυτί μας.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι όλη αυτή η συνεδρίαση είναι στημένη αφού μόλις ενημερωθήκαμε ότι την απόφαση για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό δεν θα τη λάβει το Περ. Συμβούλιο αλλά το Περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης άρα η συνεδρίαση το μόνο στόχο που υπηρετεί σήμερα είναι να δώσει πολιτική κάλυψη στην περιφερειακή αρχή.

Για τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό: Έχουν γίνει ήδη περίπου 10 άγονοι πλειστηριασμοί και προφανώς θα γίνουν κι άλλοι αφού δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενος (άλλωστε το τίμημα του πλειστηριασμού έχει μειωθεί μετά από αίτημα των εργαζομένων αφού δεν βρίσκονταν ενδιαφερόμενοι). Ποια η βιασύνη λοιπόν να συζητήσουμε την «γνωμοδότηση» πλειοδότησης του Περιφερειακού Ταμείου με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρεια ειδικά σε αυτόν. Έχουμε την αίσθηση ότι χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι για να ξεπλυθούν αμαρτίες.

Ειδικά προβληματιζόμαστε γιατί πρόκειται για ένα βιομήχανο του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα χρηματοδοτούνταν από το ίδιο το κράτος, αυτός ήταν ο βασικός του πελάτης και παράλληλα κατείχε και δημόσιο αξίωμα επί σειρά ετών, αυτό του προέδρου του παρόντος συμβουλίου. Μάλιστα εδώ έχουμε ξανασυζητήσει το αίτημα να πάρει ο κ. Πέτσιος δουλειές από τους δήμους – το κράτος για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως ούτε και τότε πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα βρέθηκαν στο δρόμο με τεράστιες οφειλές παρά την υπομονή τους τις υποχωρήσεις που έκαναν το ότι εργάζονταν τζάμπα. Ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα μία χαρά έχει μεταφερθεί στη Σερβία και κερδοφορεί.

Τώρα αν η περιφέρεια χρειάζεται εκθεσιακό κέντρο γιατί δεν το ενέταξε στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό ,δεν ετοίμασε μελέτη ,δεν έκανε έρευνα αγοράς, δεν έφερε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Αν επρόκειτο για μια δημόσια επένδυση θα έπρεπε να έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που διασφαλίζουν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος

Επιπλέον αν επρόκειτο να συζητήσουμε σήμερα την αγορά ακινήτου μέσω της περιφέρειας που δεν εντάσσεται στην κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας, εσείς που τόσο κόπτεστε για τη νομιμότητα θα έπρεπε να έχετε ειδικά αιτιολογημένη απόφαση (άρα και εισήγηση) ότι το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο και αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 σύμφωνα με το άρθρο 186 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και επιπλέον έκθεση εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών όταν η αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων ξεπερνά τις 58.695 ευρώ. Έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από το νόμο 2753/99 αρ. 22 σε συνδυασμό με το νόμο 2873/2000 άρθρο 23, αυτούς τους δικούς σας αστικούς νόμους που συνέχεια επικαλείστε.

Ακόμη κι αν λέγαμε ότι συμφωνούμε και πάλι είναι ιδιαίτερα αμφίβολο- κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν τελικά τα χρήματα και δεν θα τα πάρουν οι τράπεζες αφού η νομολογία διχάζεται σε σχέση με το αν παρά το ότι είναι παλαιά απαίτηση και παλιός πλειστηριασμός θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι ή η κατάταξη τους θα γίνει με τις νέες διατάξεις.

Β. Στην πολιτική ουσία του ζητήματος: Ένας επιχειρηματίας που έπαιρνε ζεστό χρήμα από το κράτος που έχει πλέον επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σερβία και εισάγει τους κάδους του στην Ελλάδα (Δεν μας απασχολεί υπό ποιο ΑΦΜ γίνεται η δραστηριότητα αλλά τι συμφέροντα εκφράζει) έρχεται το κράτος για άλλη μια φορά να τον ξελασπώσει με το επιχείρημα ότι δήθεν οι εργαζόμενοι θα πάρουν έτσι λεφτά… Μα πραγματικά τώρα αυτή η περιφέρεια που διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι …. νίπτει τας χείρας της για κάθε εργατικό λαϊκό πρόβλημα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε (δεν έχει ποτέ κονδύλια όμως τώρα τα βρίσκει με μεγάλη ευκολία), θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους… μήπως να πάρει και το σούπερ μάρκετ Καρυπίδη να το κάνει κοινωνικό παντοπωλείο είναι …..(κι αυτός φαλιρισμένος το παίζει, αλλά αγοράζει παίκτες εκατομμυρίων).

Όψιμο ενδιαφέρον

Τι θέλει η περιφέρεια; να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον αγοράζοντας με αυτό τον τρόπο κτίριο για να στεγάσει εκθεσιακό κέντρο ή να πάρουν οι εργαζόμενοι λεφτά;

Γιατί αν θέλει το δεύτερο εμείς έχουμε πρόταση:

Α. να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές της εταιρίας στη Σερβία, να γίνει και άρση της νομικής της προσωπικότητας και να κατασχεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζικοί λογαριασμοί και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Β. το κράτος που τον χρηματοδοτούσε επί σειρά ετών και του οφείλει από τις συναλλαγές που είχε με τους δήμους να πληρώσει απευθείας τους εργαζόμενους.

Κανείς δεν μας πείθει ότι η Περιφερειακή αρχή με τη συνεννόηση με σημαντικό μέρος της λοιπής αντιπολίτευσης κόπτονται για τους εργαζόμενους. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, ούτε οι εργαζόμενοι πρέπει να σας έχουν. Ποια ήταν η στάση της περιφέρειας όλα τα προηγούμενα χρόνια και ποια ήταν η πολιτική της γραμμή;

Δεν υπάρχει εργατικό αίτημα που να μην το έχετε απορρίψει.

Στην καλύτερη μετά από αφόρητη πίεση να εγκρίνετε ένα ψήφισμα συμπαράστασης για τα μάτια του κόσμου, δεν έχει άλλωστε και κανένα κόστος.

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό ότι εκμεταλλεύεστε την ανάγκη των εργαζομένων, την δύσκολη έως τραγική κατάστασή τους

Ποιες πρωτοβουλίες πήρατε μέχρι σήμερα και ποιο αίτημα τους στηρίξατε;
-Για τους δικούς τους πλειστηριασμούς
-Για τα δικά τους ρεύματα και νερά
-για τα δικά τους παιδιά

Τι χρειάζεται: μια απλή νομοθετική ρύθμιση (και για να προηγούνται οι εργαζόμενοι στους πλειστηριασμούς και για να πάρουν τα χρήματα τους και για να πληρώσει ο κ. Πέτσιος). Δεν το κάνετε γιατί η πολιτική σας γραμμή είναι ταυτόσημη με της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Επενδύει μόνο ανταποδοτικά με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Καταθέτουμε λοιπόν τη δική μας π πρόταση και πιστεύουμε ότι μονό με αυτό τον τρόπο μπορούν πράγματι να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Οργανώνοντας την πάλη τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη χωρίς καμία αυταπάτη για το ρόλο τη στάση της περιφερειακή αρχής και της Κυβέρνησης και χωρίς καμιά φρούδα ελπίδα. Δρόμος στον οποίο τους έχουμε στηρίξει και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε όπως όλους τους εργαζόμενους απέναντι σε αυτή την πολιτική

Λεφτά υπάρχουν, που τα έβγαλε ο ιδρώτας και ο μόχθος των εργαζομένων (και αυτά του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης) αλλά όχι για τις λαϊκές ανάγκες.

Ξέρετε τις μας θυμίζει αυτή η περίπτωση που δεν έχει άλλο προηγούμενο πανελλαδικά από τη μικρή έρευνα που προλάβαμε να κάνουμε;

Το Λαναρά: Όποτε χρηματοδοτήθηκε ο όμιλος Λαναρά είχαμε περιπέτειες. Το 2004 έκλεισε την ΤΡΙΚΟΛΑΝ πετώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στο δρόμο. Το 2005 έκλεισε τα εργοστάσια ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β΄ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ πετώντας ξανά στο δρόμο 200 εργαζόμενους. Το 2006, το 2007 και το 2008 που ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του “επιχειρησιακού σχεδίου” απέλυσε πάνω από 300 εργαζόμενους απ’ όλα τα εργοστάσια του ομίλου σε Νάουσα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη».
Δυστυχώς και σε αυτή την υπόθεση οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής. Τους εκμεταλλεύεστε είτε για να βοηθήσετε το βιομήχανο είτε τις τράπεζες είτε κάτι που αργά η γρήγορα θα αποκαλυφθεί

Και εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι.

 

Tags: