Κρίσιμο 48ωρο – Στο «τραπέζι» σενάρια για νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας

Σε τετραψήφιο αριθμό για δεύτερη συνεχή ημέρα παρέμειναν τα κρούσματα στην Ελλάδα, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση για την πιθανότητα λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων. Το 48ωρο που διανύουμε θεωρείται καθοριστικό για τις σχετικές αποφάσεις με διάφορα σενάρια να μπαίνουν στο τραπέζι για τις «κόκκινες» περιοχές.  Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο. Ζήτησε να υπάρχει επαγρύπνηση έως τέλη Μαρτίου γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα αυριανά επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως ο περαιτέρω περιορισμός στην κυκλοφορία (απαγόρευση από τις 18.00 ή και αργότερα -πάντως πριν από τις 21.00- και για την Αττική). Εάν το σενάριο αυτό προκριθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και το ωράριο των καταστημάτων, που θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα.
Βέβαια, υπάρχει προβληματισμός  εάν αυτό το μέτρο μπορεί να αποδώσει στην πράξη για μία περιφέρεια όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, καθώς μπορεί να επιτείνει τον συνωστισμό και να αυξήσει την κινητικότητα αφού οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερη ώρα στη διάθεσή τους. Μένει, επίσης, να δούμε εάν θα διατηρηθεί και το Click inside.

Σενάριο oλικού lockdown τύπου Μαρτίου και για τα σχολεία

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, ακούγονται πολλά και από πολλούς, ωστόσο τα δεδομένα θα επιβάλλουν τις αποφάσεις. Πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ολικό lockdown μάλλον απομακρύνεται, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν «δείχνουν» κλείσιμο των σχολείων.

Τσιόδρας: Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο

Την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττικήπεριέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής. Ο καθηγητής ζήτησε τη «μέγιστη προσοχή και υπευθυνότητα καθώς ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο».

Τα ενεργά κρούσματα εκτιμά ότι μπορεί να αγγίξουν τα 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Στην Αττική η αύξηση των κρουσμάτων στο 77,9%, στο Δυτικό Τομέα στο 123,5% στο Βόρειο Τομέα στο 81% στον Πειραιά στο 89,9% ενώ η πίεση θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες.

Ο κ. Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επικράτηση των μεταλλάξεων. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» ανέφερε και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

πηγή: ert.gr

 

Tags: