Κορωνοϊός: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ – Στο τραπέζι αναπροσαρμογή των μέτρων

Σαρωτικό είναι το νέο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με τους σκληρούς δείκτες να επιμένουν να κινούνται ανοδικά. Μόνο το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 70 άνθρωποι, ενώ 530 άλλοι αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.154 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ μέσα σε δυο εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση στο ιικό φορτίο της Αττικής κατά 50% που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα το επόμενο διάστημα. Ανοδική είναι η τάση και σε άλλες περιοχές.

Αποτέλεσμα είναι τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές της χώρες να συναντούν τα όρια τους, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κληθούν ιδιώτες γιατροί για να βοηθήσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία των κόκκινων περιοχών.

Στα νοσοκομεία στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα η κατάσταση παραμένει εφιαλτική, με τις εφημερίες να είναι δραματικές και το ρεκόρ των εισαγωγών να σπάει το ένα μετά το άλλο. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» δεν υπάρχει πλέον κανένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με τον συντονιστή διαχείρισης της πανδημίας, Διαμαντή Χλωρό, τα κρεβάτια για τη νοσηλεία όλων στο τμήμα της πανδημίας είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα. Παράλληλα, υπάρχουν και πέντε ασθενείς που βρίσκονται στην κλινική ΜΕΘ, αλλά σε ράντζο.

«Εάν στην Αττική προσεγγίσουμε τα 2.000 κρούσματα ενδέχεται να δούμε πάνω από 9.000 με 9.500 κρούσματα τις επόμενες 10 ήμερες στη χώρα» εκτίμησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

«Η διασπορά του ιού είναι τόσο μεγάλη που όλοι θα τον συναντήσουν ή θα τον ξανασυναντήσουν. Αφορά τους πάντες» τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

Έκκληση απευθύνουν οι ειδικοί για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Στο τραπέζι περαιτέρω περιορισμοί

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας και πως αυτή αποτυπώνεται σε πίεση στο σύστημα υγείας.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει την τροχιά των σκληρών δεικτών της πανδημίας των θανάτων και των διασωληνωμένων. Οι ειδικοί περιμένουν να δουν κατά πόσο αποδίδουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τους ανεμβολίαστους.

Ζητούν επιτάχυνση των εμβολιασμών και ειδικά της 3ης δόσης. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί μέσα σε δυο εβδομάδες να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται κατά  25%.

Όλα αυτά αξιολογούνται από την επιτροπή η οποία θα εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας είτε οριζόντια ή σε συγκεκριμένους τομείς με στόχο και τη μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες που προσέρχονται στην εργασία τους.

Η υποχρεωτικότητα είναι θέμα επίσης που τους απασχολεί. Υπάρχουν πολλές φωνές για επέκτασή της ειδικά στην εστίαση. Όμως παρουσιάζονται εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου και στον έλεγχό του.

Στο τραπέζι παραμένουν περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και την προστασία τους καθώς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον φονικό ιό. Ήδη έχουν αυξηθεί τα τεστ και δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: