Κοροναϊός: Δέκα πόλεις σε καραντίνα στην Κίνα-Θανατηφόρο κρούσμα κοντά στα ρωσοκινεζικά σύνορα

Διευρύνει καθημερινά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς η Κίνα στις πόλεις που παρουσιάζουν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου επικίνδυνου κοροναϊού τύπου SARS σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ραγδαίας εξάπλωσής του. Μέχρι τώρα δέκα πόλεις της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα έχουν τεθεί σε καραντίνα, εφαρμόζοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι νεκροί φθάνουν τους 25 και 830 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκε θάνατος 1.800 χλμ μακριά από την εστία του ιού κοντά στα ρωσοκινεζικά σύνορα, στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά). Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται άλλα 1.072 πιθανά κρούσματα.

Στη Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο θανατηφόρος ιός, ανακοινώθηκε πως ανεγείρεται σε χρόνο ρεκόρ νοσοκομείο 1.000 κλινών για τη νοσηλεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Στην Ιταλία ερευνάται πιθανό κρούσμα, ενώ και η Βρετανία που ερευνά εννέα ανθρώπους ως ύποπτα κρούσματα, θεωρεί αρκετά πιθανή την εμφάνιση του ιού σύντομα και στην επικράτειά της.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. «Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Κοροναϊός: Θανατηφόρο κρούσμα Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα νεκρών και κρουσμάτων
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην πόλη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα.

Τα διεθνή αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο διεξάγουν ιατρικούς ελέγχους στους επιβάτες των απευθείας πτήσεων από τις πληγείσες πόλεις, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από και προς την Γουχάν.

Οι αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες ενώ πληθαίνουν καθημερινά τα σποραδικά κρούσματα νέες χώρες.

πηγή: ert.gr

 

Tags: