Κοροναϊός: Ανησυχία για την εξάπλωσή του – Μεταδίδεται προτού δώσει συμπτώματα

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα και τα θύματα του κοροναϊού που εχειστοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους στην Κίνα και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000. Το νεότερο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι ένα μωρό 9 μηνών.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει οι αρχές η επιδημία εξαπλώνεται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ και στο εξωτερικό επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στον Καναδά και άλλα ύποπτα σε Γερμανία και Αυστρία.

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Μα Σιαογουέι δήλωσε ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώασή του, προτού δηλαδή εμφανιστούν συμπτώματα και πως η ικανότητα μετάδοσής του ενισχύεται γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανάσχεσή του. Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό σε δείγματα από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν.

Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο στη συγκεκριμένη αγορά, υποψία που ήδη εξέφραζαν οι ειδικοί, καθώς στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα άγρια ζώα -και συχνά θηράματα λαθροκυνηγών- που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους.

Θερμικοί έλεγχοι επιβατών σε αεροδρόμια-AP

Τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον νέο ιό είναι περιορισμένα. Η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), τον άλλο επικίνδυνο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κοροναϊό (video)
Ο δήμαρχος της πόλης Γουχάν, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη. Εξήγησε ότι τα νοσοκομείο της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.

πηγή: ert.gr

 

Tags: