Κόνιτσα: To Μουσείο Οίνου – Αμπέλου, το Γεφύρι & άλλα αξιοθέατα

O Δήμος Κόνιτσας προσκαλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθούν δωρεάν τόσο το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου και την μόνιμη Φωτογραφική Έκθεση όσο και το παραδοσιακό, πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης της Κόνιτσας.

Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου

Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης απέναντι από το τρίτο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας, εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2017 και αποτελεί μέρος του προγράμματος WINE-NET. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με ιστορικά στοιχεία, αλλά και να γνωρίσει αυθεντικά αντικείμενα, που μαρτυρούν την σπουδαιότητα της διαχρονικής σημασίας του οίνου και των παράγωγών του στον ελλαδικό χώρο και σχετίζονται με την διαδικασία καλλιέργειας, συγκομιδής και οινοποίησης.

Η Φωτογραφική Έκθεση του Δήμου Κόνιτσας

Σε απόσταση 500 μ. από το Μουσείο βρίσκεται η μόνιμη Φωτογραφική Έκθεση του Δήμου Κόνιτσας. Στεγάζεται σε αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο το οποίο χρονολογείται στην οθωμανική περίοδο. Από το 1993 λειτουργεί στο κτίριο Φωτογραφική Έκθεση στην οποία αποτυπώνεται η μακραίωνη περίοδος της ανθρώπινης παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Εκτίθενται φωτογραφίες:

  • Ευρημάτων από την παλαιολιθική εποχή (ανασκαφή Μποϊλα) κοντά στην έξοδο του ποταμού Βοϊδομάτη.
  • Μνημείων, κυρίως εκκλησιών και μοναστηριών, της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας.
  • Αγιογραφιών του 17ου αιώνα, έργα σημαντικών ζωγράφων, οι οποίοι κατάγονται από το χωριό Χιονιάδες Κόνιτσας.

Το γεφύρι της Κόνιτσας

Στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του ποταμού Αώου, βρίσκεται το μεγάλο, πέτρινο, μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870-71 από ομάδα 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Έκτοτε και για πάρα πολλά χρόνια, υπήρξε ο βασικός τρόπος διέλευσης του ποταμού, συνδέοντας Ήπειρο και Μακεδονία, και εξυπηρετώντας ταξιδιώτες και καραβάνια από την ευρύτερη περιοχή, ενώ πλέον αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

 

Tags: