ΚΚΕ: Οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση το ΚΚΕ τοποθετείται για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της παραγωγής και μεταποίησης γαλακτοκομικών. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Oι αιγοπροβατοτρόφοι στην ΄Ηπειρο (και όχι μόνο) συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους), ενώ οι περισσότεροι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3μηνών.

Την ίδια ώρα οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν για μια ακόμη χρονιά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μια κερδοφορία που προέρχεται από την κλοπή του μόχθου των εργατοϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι υφίστανται τους εκβιασμούς των βιομηχάνων ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη. Σε αυτούς τους εκβιασμούς έρχονται φέτος να προστεθούν και διάφορες δηλώσεις των εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ, Μ. Παναγιωτάκη, ότι λόγω των δασμών των ΗΠΑ στην ελληνική φέτα “οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση των τιμών του γάλακτος αποτελεί μη ρεαλιστικό εγχείρημα”.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η “ανάπτυξη”, η “εξωστρέφεια” και τα υπόλοιπα που επικαλούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, φέρνουν αμύθητα κέρδη στους ομίλους της μεταποίησης και της εμπορίας και συνεπάγονται φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου.

Την ίδια ώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκουν αφορμή να ζητάνε και άλλα κίνητρα για την κερδοφορία τους σαν να μη τους φτάνουν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί διαχρονικά αλλά και τα νέα κυβερνητικά μέτρα για μείωση της φορολογίας των κερδών από 28% στο 24%, των μερισμάτων από 10% σε 5% και της προκαταβολή φόρου κλπ

Παράλληλα, ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του Μ. Σαράντη, διευθύνοντα συμβούλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» (φέτα Όλυμπος) και του Γ. Βιτάλη αντιπροέδρου της “ΔΩΔΩΝΗΣ” για το ποιος πρέπει να είναι πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) αναδεικνύει τον ανταγωνισμό των γαλακτοβιομηχανιών για το ποιος θα έχει το επάνω χέρι στην αγορά του γάλακτος. Η συζήτηση για την ΔΟΦ, που αποτελεί όργανο των βιομηχάνων, είναι αποπροσανατολιστική για τους αιγοπροβατοτρόφους, που δεν πρέπει να μπουν στη λογική να επιλέξουν τον “λύκο που θα φυλάει τα πρόβατα”.

Η αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, οι δυσκολίες για διευρυμένη αναπαραγωγή όλων των κεφαλαίων, η σύγκρουση της κερδοφορίας του καθενός έναντι των άλλων (ανισομετρία), οι ανταγωνισμοί μεταξύ καπιταλιστών, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων έχει συνέπειες για τους λαούς που πληρώνουν το μάρμαρο της εκμετάλλευσης όπως με το ξέσπασμα των κρίσεων που πρόσφατα ζήσαμε και στην Ελλάδα, τους εμπορικούς πολέμους (πχ ρωσικό εμπάργκο, δασμοί ΗΠΑ κλπ), τις εμπορικές συμφωνίες (πχ CETA), διάφορες συμμαχίες και αναδιατάξεις (BREXIT) τις επεμβάσεις και θερμούς πολέμους.»

 

Tags: