Κάζου Μάρτζου: Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο – Πρόστιμο πώλησής του ως και 50.000 ευρώ

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας βρίσκεται στη μέση της Τυρρηνικής Θάλασσας. Εκεί, οι βοσκοί παράγουν το κάζου μάρτζου (casu marzu), ένα τυρί μολυσμένο με σκουλήκια που, το 2009, το Guinness World Records το ανακήρυξε ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο.

Το κάζου μάρτζου παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί της Σαρδηνίας. Το τυρί περιέχει ζωντανά σκουλήκια και αποτελεί μέρος της τροφικής κληρονομιάς του τόπου. Αποτελείται από πρόβειο γάλα και ανήκει στην οικογένεια πεκορίνο. Μετά τη ζύμωση, το τυρί αφήνεται να αποσυντεθεί με τη βοήθεια της πεπτικής δράσης των προνυμφών μύγας, που εισάγονται στο τυρί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Λόγω της δράσης των προνυμφών, το τυρί γίνεται πολύ μαλακό και υγρό.

Στη συνέχεια, ο τυροκόμος ανοίγει την κορυφή – η οποία είναι σχεδόν ανέγγιχτη από σκουλήκια – για να βγάλει μια κουταλιά από την κρεμώδη… λιχουδιά. Μερικοί ντόπιοι το περιστρέφουν μέσα σε φυγοκεντρωτή για να αναμείξουν τα σκουλήκια με το τυρί. Άλλοι το προτιμούν ως έχει, απολαμβάνοντας την αυθεντική γεύση και υφή του.

Tο κάζου μάρτζου έχει έντονη γεύση, που αφήνει μια πικάντικη επίγευση στο τέλος, η οποία  παραμένει για ώρες.

Το νομικό καθεστώς για το τυρί δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το κάζου μάρτζου είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται ως τοπικό προϊόν.

Ωστόσο, από το 1962 έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.

Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ντόπιους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα προϊόν που διατηρεί ζωντανή την αρχαία παράδοση.

Το τυρί έχει πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Κάθε υποπεριοχή του νησιού έχει τον δικό της τρόπο παραγωγής χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη γάλακτος.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags:

, , ,