Καζάνι που βράζει οι ΗΠΑ – Ταραχές και διαδηλώσεις

Διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης λαμβάνει η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαδηλώσεις έχουν βυθίσει στο χάος τη Μινεάπολη, με φωτιές, συγκρούσεις, λεηλασίες και επεκτείνονται και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, με δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα. Οι διαδηλωτές δεν περιορίζονται πλέον να ζητούν την καταδίκη του αστυνομικού που ευθύνεται για το θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ αλλά εκδηλώνουν τη συσσωρευμένη οργή τους για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Με νέες του δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε πως ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτύξει δυνάμεις στη Μινεάπολη για να αντιμετωπίσει το πλήθος εάν αυτό ζητηθεί από τις αρχές της περιοχής.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στη Μινεάπολη, και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις, αλλά και το ότι είχε αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά, χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν βγει στους δρόμους, «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ φώναζαν οι χιλιάδες διαδηλωτές, σε όλη την Αμερική. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αρχές, πυρπόλησαν οχήματα, λεηλάτησαν καταστήματα. Στη Μινεάπολη, μάλιστα, έγιναν πενήντα συλλήψεις.

Στο Ντιτρόιτ, ένας 19χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν ένας άγνωστος ο οποίος επέβαινε σε όχημα τύπου SUV άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους, που διαδήλωνε για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών, και στη συνέχεια διέφυγε.

 

Tags: