Καύσιμα: Ακριβότερο το πετρέλαιο από την αμόλυβδη – Αύξηση 21% μόνο τον Οκτώβριο – Γιατί συνέβη

Το ράλι στις τιμές των καυσίμων συνεχίζεται και ήδη το πετρέλαιο κίνησης είναι κατά 20% ακριβότερο σε σχέση με τις αρχές του μήνα.

Διψήφια αύξηση μέσα στον Οκτώβριο και για το πετρέλαιο θέρμανσης, που πλέον είναι ακριβότερο από το φυσικό αέριο για τον καταναλωτή.

Το πετρέλαιο κίνησης είναι για πρώτη φορά στα χρονικά πιο ακριβό από την αμόλυβδη βενζίνη.

Η ψαλίδα φαίνεται ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τουλάχιστον για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς οι αλλαγές σκηνικού είναι απρόσμενες στις τιμές της ενέργειας.

Όσον αφορά στις τιμές χονδρικής που ισχύουν για σήμερα 11/10 στην αγορά η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι στα 1,619 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου της τάξεως του 21,4%, ουσιαστικά περίπου 30 λεπτά.

Έχει επιδράσει το γεγονός ότι σταμάτησε η οριζόντια επιδότηση με 15 λεπτά, καθώς επίσης οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στη διεθνή τιμή του πετρελαίου αλλά και η εξασθένιση του Ευρώ έναντι του δολαρίου Η.Π.Α.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στο χώρο των καυσίμων και με ευθύνη των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και ότι ο χώρος πλήττεται και από κερδοσκοπικά παιχνίδια κάθε είδους.

Οι καταναλωτές και ιδίως οι επαγγελματίες από την πλευρά τους αγωνιούν καθώς η αυξήσεις στο κόστος καυσίμων είναι πολύ μεγάλες, με το πετρέλαιο να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την εποχή των μειωμένων τιμών λόγω της πανδημίας, ενώ είναι σίγουρο ότι το αυξημένο κόστος καυσίμων θα πυροδοτεί διαρκώς εκρήξεις στο πεδίο του πληθωρισμού.

 

Tags:

, , ,