Κατηγορίες εναντίον της Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μπει η Google η οποία εξετάζεται τόσο για το κατά πόσο ο τρόπος διάθεσης του λειτουργικού συστήματος Android που έχει την υπογραφή της εταιρείας, αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες σε θέματα ανταγωνισμού όσο και για την παροχή στρεβλών αποτελεσμάτων έρευνας.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τον τρόπο διάθεσης και τις ρήτρες τις οποίες υπογράφουν οι κατασκευαστές smartphones με τη Google καθώς και το αν η εγκατάσταση στις συσκευές προ-εγκατεστημένου λογισμικού όπως τα Chrome, Gmail, Drive, Hangouts κλπ. αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και η δεύτερη το κατά πόσο η Google κατευθύνει τα αποτελέσματα που δίνει με σκοπό να πλήξει τους ανταγωνιστές της.

Αν και η Google αρνείται τις κατηγορίες σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπήανταγωνισμού την κρίνει ένοχη η εταιρεία θα κλιθεί να πληρώσει πρόστιμο που αγγίζει το 10% της αξίας των ετήσιων πωλήσεων της.

Σκοπός της επιτροπής σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager είναι να εξεταστεί το κατά πόσο μεγάλες εταιρείες όπως η Googleπροσπαθούν να προστατευθούν εμποδίζοντας την εξέλιξη της καινοτομίας και την είσοδο στην αγορά νέων μικρότερων  εταιρειών.

Πηγή: techsocial

 

Tags:

, , , , , ,