Καταρρέει η τουρκική λίρα – Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει  μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τη διασφάλιση ρευστότητας. 

Παρότι οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων για στήριξη της λίρας, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν «εργαλείο εκμετάλλευσης» και διαμήνυσε ότι «δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα».

Στις διεθνείς αγορές το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά, ενώ τογεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Με το άνοιγμα των αγορών, οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνηςσημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση α (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την«μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία συνολικά έχει χάσει το40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο ανεβαίνει, το ευρώ διολισθαίνει, ενώ ακριβαίνει το πετρέλαιο, που σήμερα τιμάται 68 δολάρια το βαρέλι καθώς το Ιράν πήρε χθες θέση υπέρ της Τουρκίας και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνοψίζουν διεθνείς αναλυτές. Για «εθισμό στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό», κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

«H κρίση είναι χειρότερη από την κατάρρευση της Lehman Brothers, και χειρότερη από το κραχ του 1998″, προειδοποιεί σε νέα ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επενδυτές ως «εχθρός των επιτοκίων«, θέλει φθηνή πίστωση από τις τράπεζες για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά οι αγορές φοβούνται ότι η οικονομία θα υπερθερμανθεί σε σημείο χρεοκοπίας.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτεπρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική «πολιτική συνωμοσία», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει «νέες αγορές και συμμάχους».

Σε ομιλία του στην παραθαλάσσια πόλη της Τραπεζούντας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, , ,