Καταδικάζει η «Ένωση Γονέων Ιωαννίνων» τους “χορηγούς” στα σχολεία

Καταδικάζει η «Ένωση Γονέων Ιωαννίνων» τους “χορηγούς” στα σχολεία με ανακοίνωση της η οποία ακολουθεί αυτούσια:

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα τα παραδείγματα πολυεθνικών, μεγάλων ομίλων, αλλά και κάθε λογής «φιλάνθρωπων» που μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, με τις ευλογίες των Δημοτικών αρχών, της διοίκησης της Εκπαίδευσης και του Υπουργείου Παιδείας, όπως πχ η COCA – COLA στη Θεσ/νίκη, ο όμιλος ΕΛΠΕ στη Δυτική Αθήνα, ο TAP Καβάλας, η Εθνική Τράπεζα κλπ.

Έξω από αυτές τις διαδικασίες δεν θα μπορούσε να μείνει και ο νομός μας. Έτσι, τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία Energean, η οποία δραστηριοποιείται στις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, έκανε «δωρεά» σχολικά είδη (τσάντες, τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη κλπ)σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4-18 ετών, σχολείων έξι Δήμων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της πολιτικής. Φυσικά δεν ήταν η πρώτη χορηγία καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες και με ευθύνη της δημοτικής αρχής του Δήμου Δωδώνης έγινε χορηγός παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης προκαλώντας ποικίλες-δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών δεν θα μπει στη «βολική» για κάποιους ψευτοαντιπαράθεση για το αν τα σχολεία έκαναν καλά ή όχι που αποδέχτηκαν τη χορηγία, αλλά επιθυμούμε ν’ αναδείξουμε την πραγματική αιτία που στις σημερινές συνθήκες τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μετατρέπονται πολλές φορές σε «επαίτες» για να μπορέσουν καλύψουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, που συνεχίζεται εντεινόμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως συνέβαινε και από τις προηγούμενες. Γι αυτή την αιτία ως Ένωση Γονέων τοποθετηθήκαμε πολλές φορές στο παρελθόν.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση βρίσκουν χώρο οι λογής-λογής «πονόψυχοι» φιλάνθρωποι που από τη μια τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων (πχ 10ωρη ημερήσια απασχόληση) και από την άλλη ξεπλένουν τα «ανομήματά» τους μοιράζοντας « χάντρες» και «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς . Η Energan oil είναι μια από αυτές τις εταιρείες που φιλοδοξούν να οικειοποιηθούν τον ορυκτό πλούτο που έχει η χώρα μας, για να κερδίσουν δισεκατομμύρια και όταν ολοκληρώσουν το έργο τους – όπως γίνεται πάντα παγκόσμια – θ΄αφήσουν πίσω τους μολυσμένα ποτάμια και ατμόσφαιρα, ξεκληρισμένους μικρούς κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κι αγρότες, φυσικό-κοινωνικό περιβάλλον εκτεθειμένο σε πλημμύρες και πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή ο λαός, που θα έπρεπε να είναι ο αφέντης αυτού του φυσικού πλούτου, θα συνεχίσει να ζει μέσα στην φτώχεια, εκτεθειμένος στους γνωστούς κινδύνους (πόλεμοι, αλλαγή συνόρων κλπ) που δημιουργούν οι ανταγωνισμοί για τις ενεργειακές πηγές.

Η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννίνων καταδικάζει απερίφραστα την είσοδο χορηγών κάθε είδους στα σχολεία και πολύ περισσότερο εταιρειών όπως η Energa που μόνο σκοπό έχουν να «χρυσώσουν το χάπι» για τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν απέναντι στη δράση τους. Kαλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων να μην πέσουν στην παγίδα γενόμενοι αποδέκτες τέτοιου είδους δωρεών και χορηγιών. Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οφείλουμε συλλογικά ν’ αντισταθούμε μέσα από το γονεϊκό και εργατικό κίνημα για το σχολείο που ταιριάζει σήμερα στα παιδιά μας ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε «επαίτες» και αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μόρφωση των παιδιών τους.»

 

Tags: