Καλπάζει η αγορά ακινήτων – Ρεκόρ αγορών από ξένους

Έντονα ανοδικά κινείται η κτηματαγορά τα τελευταία δύο χρόνια, με τις τάσεις και τις τιμές να αυξάνονται διαρκώς, ιδίως στην Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, όπως καταγράφουν οι αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έντονο ενδιαφέρον ξένων αγοραστών ξεκίνησε το 2017, κυρίως λόγω πρόθεσης επενδύσεων σε επιχειρήσεις ενοικίασης τύπου Airbnb και της Golden Visa για απόκτηση υπηκοότητας ευρωπαϊκής χώρας, σε συνδιασμό με τη βελτίωση του πολιτικο-οικονομικού κλίματος στη χώρα τότε. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν 415 εκατομμύρια Ευρώ σε εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορές ακινήτων.

Την περασμένη χρονιά (2018), το ενδιαφέρον αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να πέσουν στην κτηματαγορά περί τα 1,1 δισ. Ευρώ από ξένους αγοραστές.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η εικόνα χαρακτηρίζεται πραγματικά απίστευτη, καθώς ήδη έχουν έλθει στη χώρα σχεδόν 740 εκατ. ευρώ κι όλα δείχνουν ότι το έτος θα κλίσει με ρεκόρ αγορών και ζήτησης, αλλά και μεγάλη άνοδο τιμών.

Αναλυτικά τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ειδικά όσον αφορά στις κατοικίες, η αύξηση κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο- μετά από την αύξηση του 4,9% στο πρώτο τρίμηνο- έχει δύο ποιοτικά στοιχεία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πρώτο είναι ότι καταγράφεται σταθερά αυξητική τάση στα νεόδμητα ακίνητα, κόντρα στην τάση των τελευταίων ετών, που ήθελαν τις παλαιότερες κατοικίες πιο ελκυστικές, με δεδομένο ότι απαλλάσσονται από το ΦΠΑ 24%, που επιβαρύνει τις αγοραπωλησίες των νέων ακινήτων.

Το δεύτερο είναι ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αττική «έσπρωξε» τις τιμές με ρυθμό 11,1%, τάση που σίγουρα συνδέεται με την άνοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη Golden Visa.

Αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη «έκρηξη»

Μεγαλύτερη έκρηξη ζήτησης και τιμών στην αγορά ακινήτων αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκφράσει την πρόθεση να στηριχθεί ο τομέας των ακινήτων, με μειώσεις φορολογίας και άλλα ευνοϊκά μέτρα, τα οποία θα θεσμοθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

 

Tags: