Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Θυελλώδεις άνεμοι – Οδηγίες προστασίας

Δυνατές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ και στην Αττική σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη βροχής που στα βόρεια προάστια ξεπερνούν τα 40 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.Μερική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες και μετά ενώ από την νύχτα οι μετεωρολόγοι περιμένουν νέο γύρο κακοκαιρίας με κάποιες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.

Το φαινόμενο της λάσπης οφείλεται σε μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και εκτείνεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και στη Μαγνησία, Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όλο το Αιγαίο και την Κρήτη, μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Προοδευτικά η σκόνη θα εκτοπιστεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέχρι και αύριο το πρωί.

Στη Φλώρινα χιονίζει ενώ στην υπόλοιπη δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται πάνω από τα 800 μέτρα.

Ουσιαστική βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αύριο. Αναμένεται ανάπαυλα μερικών ημερών ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνησητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ αυτοκίνητό τους παρά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οδηγίες από τη Γ.Γ.Π.Π.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι.

Πρέπει να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Επίσης, να αποφεύγεται η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

πηγή: ert.gr

 

Tags: