Ιράν προς ΟΗΕ: Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση ή πόλεμο

Με προσεκτικά βήματα κινούνται ΗΠΑ και Ιράν μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων ημερών. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μόνο οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης και ζήτησε ταυτόχρονα από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του, άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου καλώντας την Τεχεράνη σε συνεργασία ώστε «να υπάρξει ένα εξαιρετικό μέλλον», όπως είπε, για όλους. Το Ιράν απάντησε με δικά του αντίποινα στη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, αλλά δηλώνει στον ΟΗΕ πως δεν επιδιώκει μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής, χωρίς να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες»

Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή πόλεμο», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα», υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέφερε ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

 

Tags: