Ιωάννινα: Το Ρολόι και η ιστορία του

 

Το Ρολόι των Ιωαννίνων (το Ρολόι της Πλατείας, για τους Γιαννιώτες) κτίστηκε το 1905 με πρωτοβουλία του Οσμάν πασά στην επέτειο του ιωβηλαίου του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Χαν, επί τουρκοκρατίας

Ο σχεδιασμός του ρολογιού και η επίβλεψη των εργασιών οικοδόμησής του έγινε από τον νεαρό τότε, Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, ο οποίος επιστράτευσε για το σκοπό αυτό έμπειρους κτίστες και λιθοξόους από τα φημισμένα μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της επονομαζόμενης κάτω πλατείας, η οποία εκτεινόταν λίγο βορειότερα από τη σημερινή, στη συμβολή με τη σύγχρονη οδό Αβέρωφ. Το καλοκαίρι του 1918, κατά τη διάρκεια της παρέλασης που έγινε για τον εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α? Παγκόσμιο Πόλεμο ένα βαρύ πυροβόλο συρόμενο από άλογα παρέκκλινε από την πορεία του και προκάλεσε ζημιές στο ρολόι.

Ο τότε γενικός διοικητής Ηπείρου Α. Στεργιάδης έδωσε εντολή να μεταφερθεί το ρολόι σε άλλη θέση.

Παρόλο που οι εργασίες για την αποξήλωση του ρολογιού ξεκίνησαν αμέσως, η ολοκλήρωση των εργασιών απομάκρυνσης και αναστήλωσης του μνημείου δεν επιτεύχθηκε πριν το 1925. Ο Π. Μελίρρυτος, που επέβλεπε τις εργασίες μερίμνησε για την αποκατάσταση του μνημείου ακριβώς με την μορφή που είχε στην αρχική του θέση, αριθμώντας προσεκτικά τους λίθους, τους οποίους συνέλεξε στον περίβολο του σημερινού Δημαρχείου.

Το κομψό αυτό αρχιτεκτόνημα συνδυάζει στοιχεία της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με χαρακτηριστικά του ανατολικού ρυθμού. Το ρολόι είναι εντοιχισμένο σε μια επιβλητική πυργοειδή κατασκευή, που στηρίζεται σε τέσσερα ψηλά τόξα.

Πάνω από τα μέτωπα των τόξων, τα οποία διαρθρώνονται με εντοιχισμένες πλάκες που φέρουν οθωμανικά σύμβολα διαμορφώνεται εξώστης με πέτρινο κιγκλίδωμα. Ο πύργος απολήγει σε θόλο, που στηρίζεται σε τέσσερεις σιδερένιους ανάγλυφους κιονίσκους.

 

Tags:

, , ,