Ιωάννινα: Προχωράει η ανάπλαση Μάτσικα – Θετικές εξελίξεις για τον Μεγάλο Δακτύλιο

Ένα ακόμα βήμα για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από την περιοχή Μάτσικα, ως την είσοδο του Περάματος, με την κατασκευή περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής έγινε αυτές τις μέρες, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφασή της ενέκρινε του περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται το στάδιο ωρίμανσης της πρότασης και εκκρεμεί πια μόνο η έκδοση απόφαση από την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιοσίας Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης παρόχθιας και όχθης της Λίμνης Παμβώτιδας ώστε να υποβληθεί προς χρηματοδότηση η πρόταση ύψους 4,28 εκ. ευρώ στην πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο: Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης – 3η προκήρυξη».

Οι παρεμβάσεις

Η παρέμβαση περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα και συγκεκριμένα:

  1. Το κύριο υποέργο με τίτλο Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή «Μάτσικας» με προϋπολογισμό: 3.800.000,00€.
  2. Το υποέργο με τίτλο: «Αποζημιώσεις Πράξης αναλογισμού» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 1.100.000,00€.  Ο μη συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός του υποέργου προτείνεται για χρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ .
  3. Το υποέργο με τίτλο «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 83.840,00€
  4. Το υποέργο με τίτλο «Μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.160,00€

Θετικές εξελίξεις για τον Μεγάλο Δακτύλιο

Εξάλλου, θετικές είναι οι εξελίξεις και για ένα ακόμα μεγάλο έργο το Μεγάλο Δακτύλιο Ιωαννίνων, ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 27 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Δήμο Ιωαννιτών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, με μεθοδική προσπάθεια κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια ή προβλήματα δημιουργήθηκαν ως προς την ολοκλήρωση των μελετών και των εγκρίσεων του έργου και ολοκληρώνονται πλέον οι απαραίτητες διαδικασίες προκείμενου να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση ένταξης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΠΕΠ.»

 

Tags: