Ιωάννινα: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα Π.Ε.Δ. Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, στα Ιωάννινα, με επιτυχία, η πρώτη Ημερίδα για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων με αναφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό.

Η Ημερίδα έγινε με την συνεργασία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), φορέα συμβούλου της Αυτοδιοίκησης.

Τα Στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ.κ. Βίκυ Φλέγκα και Ιωάννης Γούπιος, ενημέρωσαν αναλυτικά για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα ως εργαλεία προγραμματισμού των Δήμων, ανέπτυξαν τεχνικές και παραδείγματα σύνταξης της Α’ φάσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Στρατηγικός Σχεδιασμός) και αναφέρθηκαν και στις δυνατότητες χρηματοδότησης για τους Δήμους από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι: Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραίμη-Μπότση, Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλειος Σπύρου, Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, Αντιδήμαρχος Κόνιτσας κ. Γιώργος Καλλιντέρης, Αντιδήμαρχοι Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης και κ. Χρήστος Γκόγκος, Δημ. Σύμβουλος Σουλίου κ. Ευάγγελος Ντάγκας, Δημ. Σύμβουλοι Ζαγορίου κ. Δημήτριος Έξαρχος, κ. Ηλίας Ράπτης και Παναγιώτης Ρούσκας, Δημ. Σύμβουλος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Γιωτίτσας, και Δημ. Σύμβουλος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Νικόλαος Σιμόπουλος.

Επίσης συμμετείχαν Γενικοί Γραμματείς, Ειδικοί Σύμβουλοι και Υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της Ηπείρου.

Κατά το καλωσόρισμα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

“Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή ημερίδα και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Η Ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων.

Κοινός στόχος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των αρμοδίων στελεχών των Δήμων αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων αιρετών των Δήμων ώστε να συνταχθούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Το θεσμικό πλαίσιο και η διαδικασία εκπόνησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι τα ίδια που ίσχυαν και την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο και πρέπει να εκπονηθούν από τους ίδιους τους Δήμους.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεργαστούμε ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. – θεσμικό σύμβουλο της Αυτοδιοίκησης. Μαζί θα λειτουργήσουμε ως δίκτυο, – τα στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α και οι σύμβουλοι της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Αυτό θα αφορά τόσο την πορεία σύνταξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων, όσο κυρίως και τις ανάγκες συμβουλευτικής στήριξης των ΟΤΑ. Σήμερα, η πρώτη αυτή Ημερίδα αφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη Ημερίδα για τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό, προς το τέλος Φεβρουαρίου, στην οποία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα αναφερθούμε στις Δυνατότητες Χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αιρετοί και εργαζόμενοι στους Δήμους, τα ζητήματα που εξακολουθούν και απασχολούν την Αυτοδιοίκηση είναι πολλά και αφορούν:

  • Στα οικονομικά και ειδικότερα στην οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων
  • Σε θέματα αρμοδιοτήτων και στελέχωσης των υπηρεσιών των Δήμων.
  • Στην άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους
  • Στο τι θα ισχύσει στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου, μετά την κατάργηση των Γενικών Γραμματειών Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου
  • Στη συμμετοχή των Δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
  • Στη μεγαλύτερη συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης στους Δήμους.
  • Στη διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης δημοτικών έργων που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ.
  • Στην διαχείριση του επισιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.
  • και σε άλλα μικρά και μεγάλα ακόμη ζητήματα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, την Κ.Ε.Δ.Ε. και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Πατούλη, ο οποίος βρέθηκε στην Ήπειρο – στην Άρτα συγκεκριμένα – με αφορμή τις τελευταίες πλημμύρες και τις ζημιές που καταγράψαμε όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου, όλη η Ήπειρος.

Το θέμα απασχόλησε και το τελευταίο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου την προηγούμενη Παρασκευή, και είμαστε σε επικοινωνία, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού σε συνεργασία και με τους Κεντρικούς φορείς, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσω για μια φορά ακόμη τα στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. που είναι εδώ μαζί μας και όλους σας για την συνεργασία, να ανακοινώσω ότι στις 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά μας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή Προσυνεδριακή Εκδήλωση Διαβούλευσης ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7 – 9 Μαίου στην Χαλκιδική.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε Τοπικά ζητήματα που απασχολούν του Δήμους, εκτός φυσικά από τις θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν από τις Επιτροπές της Κ.Ε.Δ.Ε., που ειδικότερα για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας θα είναι από τις Επιτροπές: Αγροτικής Ανάπτυξης, Ορεινών Περιοχών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας.

Σας Ευχαριστώ.”

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply