Ιωάννινα: Παρουσιάστηκαν δημόσια οι προτάσεις του «Συμμετοχικού Προϋπολογισμού» –

Η δημόσια παρουσίαση των 8 προτάσεων οι οποίες επιλέχτηκαν να χρηματοδοτηθούν από τις συνολικά 67 που κατέθεσαν πολίτες, συλλογικότητες και φορείς του Δήμου Ιωαννιτών στην καινοτόμα διαδικασία που εγκαινίασε φέτος η Δημοτική Αρχή, αυτή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, καλωσορίζοντας τους πολίτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε πως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτυπώνει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής για μια ανοιχτή πόλη με ενεργούς πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, σε ότι αφορά την έννοια του ενεργού πολίτη. Εμείς μέσω και του συμμετοχικού προϋπολογισμού αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας μας θέλουμε να ‘εθίσουμε’ τους πολίτες μας να γίνουν ενεργοί σε μεγαλύτερο βαθμό. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ενθαρρυντική καθώς οι 67 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ αποδεικνύει τη διάθεση για συμμετοχή.

Φέτος ξεκινήσαμε με 200.000 ευρώ, του χρόνου το πόσο θα είναι μεγαλύτερο για να μπορέσει να «χωρέσει» τον πλούτο των ιδεών και των προτάσεων σας. Θέλω να τονίσω πως όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, ακόμα κι αυτές που δεν επιλέχτηκαν, ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και θα μείνουν στο αρχείο του δήμου με σκοπό, κάποιες απ’ αυτές, να ενταχτούν στο τεχνικό μας πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Οι πολίτες που βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου για να παρουσιάσουν τις 8 προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον συμμετοχικό προϋπολογισμό εξήραν στο σύνολό τους την πρωτοβουλία του Δήμου τον οποίο και ευχαρίστησαν όχι μόνο για τη διάθεση να τις χρηματοδοτήσει αλλά κυρίως, γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό έργων και δράσεων του Δήμου τους.

Οι προτάσεις

Αναλυτικά οι πρώτες οκτώ προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι:

Α/Α – Πρόταση – Προυπολογισμός – Βαθμολογία

1 – Κινητικότητα για όλους – 49965,10 – 78,00

2 – Διεξαγωγή Εθνικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και δημιουργία τοπικής ομάδας –
26500,00 – 76,67

3 – Δημιουργία της πρώτης ανοιχτής – ελεύθερης βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα σε ένα πάρκο, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. – 37500,00 – 75,00

4 – Διαμόρφωση αυτοδιαχειριζόμενου χώρου δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας νέων – 18090,00 –
72,33

5 – Διαμόρφωση – ανάπλαση δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των Δώδεκα Αποστόλων, περιοχή Αμπελοκήπων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – 30000,00 – 71,67

6 – Διαμόρφωση Κοινόχρηστου Χώρου – Χώρος Αναψυχής – Μέλανδρα – 50000,00 – 70,00

7 – Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης: ένα μικρό ενεργειακό πάρκο στο Γενικό Λύκειο Πεδινής – 12200,00 – 70,00

8 – Διαμόρφωση λειτουργία Πνευματικής στέγης – 13750,00 – 70,00

 

Tags: