Ιωάννινα: Παρουσίαση Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Με κεντρική ιδέα “Here and Beyond” και σε μια ιστορική χρονική στιγμή, τα Γιάννενα με την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στέλνουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας

Με κεντρική ιδέα το “Here and Beyond” και όχημα το τρίπτυχο «Δικτύωση – Καινοτομία – Εκπαίδευση», η πόλη των Ιωαννίνων και η Ήπειρος στέλνουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, σε μια ιστορική χρονική στιγμή, όπου διακυβεύεται το μέλλον της ίδια της ενωμένης Ευρώπης.

Χθες το βράδυ η προγραμματισμένη εκδήλωση για την παρουσίαση της ταυτότητας διεκδίκησης του τίτλου «ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», έλαβε κι ένα νέο χαρακτήρα δεδομένης της συγκυρίας, στέλνοντας ένα Ευρωπαϊκό μήνυμα στην … πολιτισμένη Ευρώπη.

Μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό Ηπειρωτών και με όλους τους φορείς και συλλόγους της περιοχής να εκπροσωπούνται σύσσωμοι, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει».

Η εκδήλωση που ξεκίνησε με τα μηνύματα υποστήριξης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, έκλεισε με όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη να ανεβαίνουν πάνω στην εξέδρα σε μια κίνηση που αποτυπώνει την ενότητα της περιοχής στη διεκδίκηση του κοινού στόχου.

Μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού:

Στη συγκυρία «μιας κρίσιμης και ιστορικής εβδομάδας για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, για το σπίτι μας, την Ευρώπη», αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και δεν έκρυψε ότι δέχθηκε εισηγήσεις για την ματαίωση της εκδήλωσης.

«Η δική μου άποψη ήταν από την αρχή, πως αυτή η χρονική στιγμή – ακριβώς αυτή – είναι η πιο καίρια συγκυρία, να μιλήσουμε όχι απλά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, για τον πολιτισμό της Ευρώπης, αλλά για όλα όσα αντιπροσωπεύει το ιδεώδες της Ενωμένης Ευρώπης. Αποφάσισα ότι για λόγους υψηλού συμβολισμού, η εκδήλωση δεν έπρεπε να ματαιωθεί», είπε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζουμε ότι «οι ιστορικές στιγμές απαιτούν κλίμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας» και στέλνουμε το μήνυμα «όχι απλά ελπίδας στους πολίτες, αλλά σιγουριάς και βεβαιότητας, ότι το οικοδόμημα της Ευρώπης δεν θα γκρεμιστεί».

Ο κ. Μπέγκας συνέχισε λέγοντας πως «Είμαστε στην Ευρώπη, θα μείνουμε στην Ευρώπη και δεν θα σταματήσουμε να σχεδιάζουμε δράσεις που έχουν σχέση με την Ευρώπη του 2021. Στέλνοντας μέσω της υποψηφιότητας μας, ένα μήνυμα στην … πολιτισμένη Ευρώπη: θέλουμε να μείνουμε σε μια Ευρώπη του Διαφωτισμού που πιστεύει ότι η Δημοκρατία της έχει κέντρο τον Άνθρωπο, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Αλληλεγγύη των λαών, το Κοινωνικό Κράτος, την Ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων και πάνω απ’ όλα την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια».

Αυτή η Ευρώπη «είναι η ώρα να αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια οικονομική ένωση, δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά είναι οι ιδέες που τη γέννησαν», υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας πως «για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, να μιλήσουμε σήμερα για την Ευρώπη και για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Here and Beyond:

Παρουσιάζοντας την ταυτότητα και την κεντρική ιδέα της διεκδίκησης, ο Δήμαρχος τόνισε πως η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο ολόκληρη.

Με αφετηρία την ιστορική διαδρομή, την πολυπολιτισμική κληρονομιά, την αναλλοίωτη σχέση Ανθρώπου – Φύσης, τη διαχρονική παράδοση στην αριστεία, και τη μεγάλη παράδοση ευεργετών, τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε μία σύγχρονη μήτρα δικτύωσης, μήτρα καινοτομίας και εκπαίδευσης και αναδεικνύουν το διάλογο Τεχνών και Επιστημών ως κινητήρια δύναμη προόδου.

Με όχημα το τρίπτυχο “Δικτύωση – Καινοτομία – Εκπαίδευση”, η κεντρική ιδέα για τα Ιωάννινα 2021 είναι μία προτροπή να σκέφτεσαι, να δρας, να ζεις, «πέρα από…» Πέρα από το γνωστό, το οικείο, το προφανές.

Μία πρόσκληση διερεύνησης της κυριολεκτικής και μεταφορικής έννοιας του τόπου, της σύνδεσής του με τον κόσμο και της υπέρβασής του.

Μας προκαλεί να ξεπεράσουμε ό,τι μας περιορίζει: τα φυσικά όρια, τον εαυτό μας, τους φόβους, τις συνθήκες, τα δεδομένα, τα καθιερωμένα, το κατεστημένο, τα σύνορα, τον φυσικό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο Πολιτισμός και Επιστήμες συνδιαλέγονται και συν-δημιουργούν ένα φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα με υπερ-τοπική, ευρωπαϊκή διάσταση και ακτινοβολία.
HERE AND BEYOND – Υπερβαίνοντας το «εδώ»!

Με αυτό το σύνθημα και με το λογότυπο της διεκδίκησης της Υποψηφιότητας, τα Γιάννενα και η Ήπειρος μπαίνουν και επίσημα στη διαδικασία της διεκδίκησης, αγωνιζόμενοι για το καλύτερο.
Σε αυτή την προσπάθεια αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι εθελοντές. Οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι, εθελοντές από κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα, τα άτομα με ιδιαίτερες δεξιότητες, οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πνεύματος, οι απανταχού Ηπειρώτες. Όλοι αυτοί είναι που θα κάνουν πραγματικότητα το στόχο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Γι’ αυτό και το κεντρικό σύνθημα των εθελοντών είναι : Make it happen – Κάντο να συμβεί!

«Όχημα» της διεκδίκησης το Πνευματικό Κέντρο:

Το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί το όχημα διεκδίκησης της υποψηφιότητας Ιωάννινα – Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος, τόνισε ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάμε ο Πολιτισμός αποτελεί διέξοδο. Τα Ιωάννινα και η Ήπειρος πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 μας έχουν όλους και όλες, ανάγκη» και προέτρεψε όλους να συμβάλουν με τις ιδέες τους στην κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος που αναλάβαμε. Η διεκδίκηση απαιτεί πολλή δουλειά! Αλλά σημαίνει και αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης, μίας πόλης που μαθαίνει ξανά να διεκδικεί, μίας πόλης που συνδιαλέγεται με τον κόσμο και καθίσταται εξωστρεφής, ανοιχτή στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Ολόκληρη η Ήπειρος διεκδικεί!», είπε ο κ. Γκόγκος.

Μαγεία και συγκίνηση:

Ανθρώπινη, λυρική και συγκινητική η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, η γνωστή Ηπειρώτισσα σκηνοθέτις Νικαίτη Κοντούρη, παραφράζοντας το στίχο του Σεφέρη, ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως «οι Ηπειρώτες ποτέ δεν με πλήγωσαν! Όπου κι αν ταξίδεψα σε Ευρώπη, Ασία, ‘Άπω Ανατολή, Αυστραλία και Αμερική, οι Ηπειρώτες με έκαναν υπερήφανη: Φιλόξενοι, Υποστηρικτικοί, αποτελεσματικοί, δημιουργικοί και πείσμονες! Αυτές οι αρετές, τους χάρισαν πλούτη και αναγνώριση».

Υπογράμμισε πως «η προσπάθεια της Πόλης και της περιφέρειας να διεκδικήσουν την υποψηφιότητα για τον Θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, είναι ένα κάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες και Ηπειρωτικής καταγωγής που ζουν πέρα από τα σύνορα, αλλά και μια πρόκληση για όλους εσάς που ζείτε ή θέλετε να ζήσετε εδώ, και επιθυμείτε να κάνουμε την Διαφορά, την Υπέρβαση για τον τόπο μας».

Προέτρεψε τους Δασκάλους, Εικαστικούς, Ηθοποιούς, Σκηνοθέτες, Μουσικούς Χορογράφους και Χορευτές που δημιουργούν και διακρίνονται στο διηνεκές, σε πείσμα των καιρών και με λίγα , λιγοστά ή και με περισσότερα μέσα να αγκαλιάσουν την αίτηση υποψηφιότητας της Πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Κατέληξε ζητώντας από όλους τις προτάσεις, τις ιδέες, τη συμβολή τους, με την παρότρυνση: «Μας ζητάνε ΜΑΓΕΙΑ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης», βάλτε στο μυαλό και στην καρδιά ένα πολυφωνικό τραγούδι κυριολεκτικά και μεταφορικά, και δώστε του φτερά».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό – που υπογράμμιζε την ολόθερμη υποστήριξη τους – απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμου, που απουσίαζε εκτός Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Δήμαρχοι όλης της Ηπείρου, ή εκπρόσωποι τους, οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, οι πρυτανικές αρχές, διατελέσαντες Δήμαρχοι των Ιωαννίνων και πρώην βουλευτές, ηπειρώτες ολυμπιονίκες και γενικά οι εκπρόσωποι όλων των φορέων, συλλόγων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Ηπείρου.

Ομιλία Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα – Εκδήλωση παρουσίασης ταυτότητας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας:

«« Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε την κεντρική ιδέα και την ταυτότητα διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η συγκυρία το έφερε να είναι μια μέρα, μια εβδομάδα, κρίσιμη και ιστορική. Για την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Για το σπίτι μας, την Ευρώπη.

Δεν σας κρύβω ότι δέχτηκα πολλές εισηγήσεις για την ματαίωση της εκδήλωσης. Υπήρχε ένας εύλογος προβληματισμός των συνεργατών μου:
Είναι βαρύ το κλίμα.
Ο κόσμος είναι μουδιασμένος.
Δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία.
Πώς θα πάμε να μιλήσουμε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Η δική μου άποψη ήταν από την αρχή, πως αυτή η χρονική στιγμή – ακριβώς αυτή – είναι η πιο καίρια συγκυρία, να μιλήσουμε όχι απλά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, για τον πολιτισμό της Ευρώπης, αλλά για όλα όσα αντιπροσωπεύει το ιδεώδες της Ενωμένης Ευρώπης.

Αποφάσισα ότι για λόγους υψηλού συμβολισμού, η εκδήλωση δεν έπρεπε να ματαιωθεί.

Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θέλαμε να διατρανώσουμε ότι η Ήπειρος ενωμένη διεκδικεί ένα μεγάλο στόχο, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για όλους μας.

Σήμερα – παρά τις εντάσεις στην πολιτική αντιπαράθεση των ημερών – η Ελλάδα ολόκληρη δίνει τον αγώνα της Ευρώπης. Kαι αυτό είναι που πρέπει να μας ενώνει όλους. Η ίδια η Ευρώπη πρέπει να δώσει τον αγώνα της ύπαρξης της.

Στην Ευρώπη γεννήθηκε η Δημοκρατία, άνθισε ο Διαφωτισμός, ήκμασε ο πολιτισμός, αναπτύχθηκε η έννοια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών.

Και είναι η ώρα να αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια οικονομική ένωση, δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά είναι οι ιδέες που τη γέννησαν.

Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι περικλείει μέσα της η έννοια της Ευρώπης γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ακόμη και το όνομα της!

Ζούμε, λοιπόν, ιστορικές στιγμές. Κι αυτές τις στιγμές τίποτα και κανείς δεν πρέπει να διχάζει ή να πολώνει το λαό μας. Οι στιγμές απαιτούν κλίμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας.

Ναι. Θα μιλήσουμε σήμερα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Έχοντας πλήρη συναίσθηση το τι συμβαίνει γύρω μας: Της ανησυχίας των πολιτών, των κλειστών Τραπεζών, των πολιτικών διαφωνιών, των προσπαθειών να βρεθεί διέξοδος έστω και την ύστατη ώρα.

Ναι. Θα μιλήσουμε σήμερα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Στέλνοντας ένα μήνυμα, όχι απλά ελπίδας στους πολίτες, αλλά σιγουριάς και βεβαιότητας, ότι το οικοδόμημα της Ευρώπης δεν θα γκρεμιστεί. Ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, οι λαοί της Ευρώπης δεν θα αφήσουμε να γκρεμιστεί.

Είμαστε στην Ευρώπη, θα μείνουμε στην Ευρώπη και δεν θα σταματήσουμε να σχεδιάζουμε δράσεις που έχουν σχέση με την Ευρώπη του 2021.

Στέλνοντας μέσω της υποψηφιότητας μας, ένα μήνυμα στην… πολιτισμένη Ευρώπη: θέλουμε να μείνουμε σε μια Ευρώπη του Διαφωτισμού που πιστεύει ότι η Δημοκρατία της έχει κέντρο:
– τον Άνθρωπο,
– την Κοινωνική Αλληλεγγύη,
– την Αλληλεγγύη των λαών,
– το Κοινωνικό Κράτος
– την Ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων
– και πάνω απ’ όλα την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

Ναι. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, να μιλήσουμε σήμερα για την Ευρώπη.

Να μιλήσουμε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Και αυτό θα κάνουμε ξεκινώντας με την παρουσίαση της κεντρικής ιδέας και της ταυτότητας διεκδίκησης του τίτλου: «ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί την κορυφαία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του Πολιτισμού.

Από το 1985 η ιδέα των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών –που ξεκίνησε κι αυτή ως ιδέα από την Ελλάδα και την Μελίνα Μερκούρη- αναδεικνύει και προωθεί τον πλούτο και την πολυμορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη και προάγει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός αναδεικνύεται πλέον σε σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων και των περιοχών που φέρουν τον τίτλο.

Δίνοντας αφορμή για εξωστρέφεια, αναγνωρισιμότητα, συνδυαστικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία, για παράδειγμα τουρισμός και προβολή τοπικών προϊόντων.

Δίνοντας αφορμή για αστική ανάπλαση, πολιτιστικό τουρισμό και ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών ανάμεσα στους δημιουργικούς πυλώνες της πόλης.

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο ολόκληρη.

Με αφετηρία την ιστορική διαδρομή, την πολυπολιτισμική κληρονομιά, την αναλλοίωτη σχέση Ανθρώπου – Φύσης, τη διαχρονική παράδοση στην αριστεία, και τη μεγάλη παράδοση ευεργετών, τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε μία σύγχρονη μήτρα δικτύωσης, μήτρα καινοτομίας και εκπαίδευσης
και αναδεικνύουν το διάλογο Τεχνών και Επιστημών ως κινητήρια δύναμη προόδου.

Η διαδικασία διεκδίκησης διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχει «αγκαλιαστεί» από όλη την Ήπειρο, εντός και εκτός «των τειχών».

Έχει συνενώσει τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ του Πολιτισμού και των τομέων εκπαίδευσης, έρευνας, προστασίας περιβάλλοντος, αστικής ανάπτυξης και τουρισμού.

Η ανάληψή της διοργάνωσης προβλέπεται να αποφέρει πολλαπλασιαστικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή μας.

Τώρα το στοίχημα είναι να αποδείξουμε σαν Ήπειρος, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στην πράξη για ένα σπουδαίο στόχο κι αυτό να είναι η απαρχή για μια συνεχή συνεργασία.

Η ισχύς εν τη ενώσει.

Με όχημα το τρίπτυχο “Δικτύωση – Καινοτομία – Εκπαίδευση”, η κεντρική ιδέα για τα Ιωάννινα 2021 είναι μία προτροπή να σκέφτεσαι, να δρας, να ζεις, «πέρα από…»
Πέρα από το γνωστό, το οικείο, το προφανές.

Μία πρόσκληση διερεύνησης της κυριολεκτικής και μεταφορικής έννοιας του τόπου, της σύνδεσής του με τον κόσμο και της υπέρβασής του.

Μας προκαλεί να ξεπεράσουμε ό,τι μας περιορίζει:
– τα φυσικά όρια,
– τον εαυτό μας,
– τους φόβους,
– τις συνθήκες,
– τα δεδομένα,
– τα καθιερωμένα,
– το κατεστημένο,
– τα σύνορα,
– τον φυσικό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο Πολιτισμός και Επιστήμες συνδιαλέγονται και συν-δημιουργούν ένα φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα με υπερ-τοπική, ευρωπαϊκή διάσταση και ακτινοβολία.

HERE AND BEYOND

Υπερβαίνοντας το «εδώ»!

Με αυτό το σύνθημα και με το λογότυπο της διεκδίκησης της Υποψηφιότητας, μπαίνουμε και επίσημα στη διαδικασία της διεκδίκησης, αγωνιζόμενοι για το καλύτερο.

Σε αυτή την προσπάθεια συστρατεύονται όλη η Ήπειρος, η Περιφέρεια, το σύνολο των Δήμων, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, φορείς, προσωπικότητες από όλους τους χώρους της πνευματικής και κοινωνικής ζωής, και οργανώσεις της αποδημίας.

Ενωμένοι συν-δημιουργούμε το μέλλον του τόπου μας «Υπερβαίνοντας το εδώ». HERE AND BEYOND.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι εθελοντές.

Στην Ήπειρο γνωρίζουμε πολύ καλά από εθελοντισμό.

Οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι, εθελοντές από κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα, τα άτομα με ιδιαίτερες δεξιότητες, οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πνεύματος, οι απανταχού Ηπειρώτες.

Όλοι αυτοί είναι που θα κάνουν πραγματικότητα το στόχο μας.

Make it happen – Κάντο να συμβεί!

Σας ευχαριστώ

Καλή μας επιτυχία σε αυτό τον Ευρωπαϊκό μας Αγώνα. »»

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply