Ιωάννινα: Νεκροί πέντε αργυροπελεκάνοι στη λίμνη Παμβώτιδα

Σύμφωνα με την Animal Action Ioannina χάθηκε ένας ακόμα αργυροπελεκάνος στην περιοχή μας, ο πέμπτος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Μαρτυρική η σημερινή μέρα για εμάς, για συμπολίτες μας αλλά και για την κτηνίατρο προσπαθώντας να κρατήσουμε στη ζωή έναν αργυροπελεκάνο που εγλωβίστηκε και τραυματίστηκε σε δίχτυα στη λίμνη μας, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε κανένα αρμόδιο φορέα να τον βοηθήσει…

Ο αργυροπελεκάνος είναι προστατευόμενο είδος και ως εθελοντές αλλά και πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να τον βοηθήσουμε εκτός από τους αρμόδιους φορείς και κτηνιάτρους. Ενημερώσαμε τον φορέα διαχείρισης λίμνης οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως είναι βιολόγοι και πως κτηνίατροι δεν υπάρχουν.

Τους ζητήσαμε ως φορέας διαχείρισης να επικοινωνήσουν με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας να συνεργαστούν και να τον αναλάβουν. Δεν ήταν εφικτό. Αψηφώντας αναγκαστικά την νομοθεσία, ενημερώσαμε για το περιστατικό ιδιώτη κτηνίατρο που εφημέρευε, και αποφασίσαμε να διασώσουμε τον αργυροπελεκάνο πριν χάσει την ζωή του, που ήταν ζήτημα χρόνου μιας και βρέθηκε εξαντλημένος που σημαίνει πως βρίσκεται μέρες σε αυτή την κατάσταση, να μη μπορεί να φάει μιας και δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιο το λαιμό του.

Μαζί με τον κύριο Αντώνη Βαράκα που μας ενημέρωσε για τον τραυματισμένο αργυλοπελεκάνο, τον βάλαμε προσεχτικά στη βάρκα του και τον μεταφέραμε στην κτηνίατρο που ξεπέρασε τα όρια της να τον κρατήσει ζωντανό. Και μετά από πολλές πολλές ώρες τα κατάφερε.

Ο αργυροπελεκάνος άρχισε και άνοιγε τα φτερά του προσπαθώντας να πετάξει, και κρατούσε για λίγο τον λαιμό του όρθιο. Φιλοξενείται στον κύριο Γιώργο Λούπα ΙΒΑ Caretaker της Ορνιθολογικής, με περιοχή ευθύνης την Παμβώτιδα που σε συνεργασία με τον κύριο Κολόκα Θεόδωρο που γνωρίζει επίσης από περίθαλψη πτηνών όταν αισθανθεί καλύτερα, που ελπίζουμε πως θα αισθανθεί, θα ταξιδέψει για το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Αθήνα να λάβει εξειδικευμένη περίθαλψη.

Τα κτηνιατρικά έξοδα του περιστατικού θέλησε να τα καλύψει ο κύριος Αντώνης Βαράκας που τον εντόπισε. Ευχαριστούμε το ιχθυοπωλείο του κυρίου Τασιούλα Γεώργιου για τα ψάρια που έδωσε για τον αργυροπελεκάνο της πόλης μας που όταν αισθανθεί καλύτερα, να φάει μετά από τόσες μέρες.

Δύο εκκλήσεις από εμάς, οι ψαράδες μη ρίχνετε τόσο ρηχά τα δίχτυα σας. Ζούνε τόσο όμορφα πλάσματα στη λίμνη μας που είναι κρίμα να τα πληγώνετε. Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης ας αρχίσουν να σκέφτονται πως και τα πλάσματα της λίμνης που θαυμάζουμε όσοι μένουμε στη πόλη αλλά και τουρίστες, έχουν ανάγκη την περίθαλψη σε τυχόν τραυματισμούς τους και συνετό είναι να μεριμνήσουν να έχουν την κατάλληλη βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις. Βρέθηκαν νεκροί άλλοι 4 αργυροπελεκάνοι. Αν κάποιος τους έβλεπε και εκείνους και τους βοηθούσε, θα ζούσαν.»

πηγή epirusgate.blogspot.com

 

Tags: