Ιωάννινα: “Η Φλόγα που τρεμοσβήνει” από την Εξαύδα

Η ταινία αφηγείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ενός αλκοολικού που οδεύει προς την αυτοκτονία. Ο ήρωας είναι ένας ευαίσθητος νέος άνδρας με ασθενική θέληση, ο οποίος, παρ’ όλο που το μόνο που ζητά από την ζωή είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Έχει απογοητευτεί από τη ζωή και τους ανθρώπους.Η αποτυχία στην ερωτική του ζωή, οι μάταιες προσπάθειες αποτοξίνωσης, οι χαμένες φιλίες του παρελθόντος, η ανικανότητά του να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στην κοινωνική πραγματικότητα, τον οδηγούν στη συνειδητοποίηση του κενού της ύπαρξής του. Ο πόθος, η φλόγα για ζωή σιγά-σιγά σβήνουν κι έτσι σταδιακά οδηγείται αναπότρεπτα στην μοιραία απόφαση.

Άγχος, αγωνία, απελπισία, αυτοσαρκασμός, αδιέξοδο και όλες οι παρεμφερείς έννοιες στις οποίες τόσο μας συνήθισε ο μοντέρνος κινηματογράφος, ξανασμίγουν στη Φλόγα που τρεμοσβήνει, μ’ έναν τρόπο όμως τέλεια προσωπικό, απόλυτα ειλικρινή, σχεδόν σπαραχτικό κι ανυπόφορο.

Ο Λουί Μαλ οργανώνοντας την ταινία του γύρω από το πρόσωπο του Αλέν Λερο – τον υποδύεται με μια συντριπτική εσωτερική ένταση ο Μορίς Ρονέ – μόλις αποτοξινωθεί, γίνεται τέλεια ανίκανος ν’ αντιμετωπίσει τον απογυμνωμένο κόσμο που μέχρι τότε τον έβλεπε μέσα από το μαγικό καλειδοσκόπιο των ατμών του αλκοόλ που έπαιζε ρόλο καταλύτη στις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Η περιπέτειά του, λοιπόν, αρχίζει εκεί που τελειώνει σ’ όλες τις παρεμφερείς ηθικοπλαστικές ταινίες, δηλαδή τη στιγμή του γιατρέματος. Εδώ ακριβώς αρχίζει και ο τραγικός πυρήνας της ιστορίας, που κάνει την ταινία μοναδική.

Η ταινία τιμήθηκε με το Ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Πρόγραμμα προβολών:
– Η ΝΥΧΤΑ (LA NOTTE) Μικελάντζελο Αντονιόνι (1961) : Κυριακή 09/10 και Δευτέρα 10/10
– Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ (PIERROT LE FOU) Ζαν Λικ Γκοντάρ (1965): Κυριακή 16/10 και Δευτέρα 17/10
– 8 1/2 ΟΚΤΩΜΙΣΗ (OTTO E MEZZO) Φεντερίκο Φελίνι (1963): Κυριακή 23/10 και Δευτέρα 24/10
– Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ (LE FEU FOLLET) Λουί Μαλ (1963): Κυριακή 30/10 και Δευτέρα 31/10
– Ο ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΑΣ (IL CONFORMISTA) Μπερνάντο Μπερτολούτσι (1970): Κυριακή 06/11 και Δευτέρα 07/11
– Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ (DET SJUNDE INSEGLET) Ίνγκμαν Μπέργκμαν (1957): Κυριακή 13/11 και Δευτέρα 14/11

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο θεατράκι της οδού Κουντουριώτη 31

Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ

Για πληροφορίες καλέστε στο 6945377240.

 

Tags:

, , , , , ,