Ιωάννινα: Διοργάνωση έκθεσης “Παμβώτις”

Ιωάννινα, λίμνη & νησίΤο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου φιλοξενεί από το Σάββατο 2 Απριλίου έως και την Κυριακή 8 Μαΐου την έκθεση «Παμβώτις»  με έργα από τα ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, την ομάδα αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων», τους ιδιώτες Γιαννιώτες συλλέκτες καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, συγκεντρώνει  έργα όπως αγιογραφικές εικόνες, αρχειακό υλικό, αυθεντικές απεικονίσεις σε ξυλογραφία, γλυπτές απεικονίσεις και το καΐκι της λίμνης Παμβώτιδας,  ιδιοκτησίας Γεωργίου Ματσούκη και αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κίτσου, καθηγητή Παιδαγωγικής, Γενικού Διευθυντή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων για τις τιμητικές του διακρίσεις, την επιστημονική και κοινωνική του συνεισφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει πνευματική σημειολογία με ιερά πρόσωπα που φιλοτέχνησαν οι: Ελένη Δημαρά, Ανδρομάχη Κουντουριώτου, Μαρία Μακρογκίκα, Στέλιος Τζιαφέτας, Κυριακή και Νίκος Τσίμηλας, θεματικές ενότητες σχετικά με τις λεμβομαχίες: γιαννιώτικα και υδραίικα ανδραγαθήματα στην Παμβώτιδα, αρχειακό υλικό σχετικά με το Συνεταιρισμό και το Ταμείο Παμβώτιδας, αυθεντικές απεικονίσεις (ξυλογραφίες, γλυπτά) των ιδιωτών συλλεκτών Π.Τσιλίκη, Α. Παπασταύρου και Σπ. Λισγάρα καθώς και ένα καΐκι της λίμνης. Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Το Ενδόφωνον» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα πλαισιώσει την εκδήλωση.

Οι αντίστοιχοι Πρόεδροι των φορέων θα προλογίσουν την έκθεση και θα αναφερθούν στις θεματικές ενότητες. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και η ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης το Σάββατο 2 Απριλίου στις 19.00 στα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης θα πλαισιωθούν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, αντιστοίχιση σε χάρτες και ζωγραφική.

Διοργάνωση: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου, Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, Ομάδα αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων», Δημοτική Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων, Τα τέκνα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Κίτσου και οι ιδιώτες συλλέκτες και καλλιτέχνες Π.Τσιλίκης, Α. Παπασταύρου & Σπ. Λισγάρας.

Επιμέλεια έκθεσης: Μενέλαος Συκοβέλης, Τεχνοχώρος, Veneto, ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου

Εγκαίνια: Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 19.00

Διάρκεια: 2 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2016

Διεύθυνση: ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, Κάστρο

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 14:00

 

Tags:

, ,