Ιωάννινα: 53 θέσεις πάρκινγκ για Α.με.Α στην πόλη, σε διαβούλευση ο Κανονισμός Πρασίνου

Ο Δήμος Ιωαννιτών με ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε τον επανακαθορισμό των γενικών θέσεων στάθμευσης των Ατόμων με Αναπηρία, με κύριο και αποκλειστικό γνώμονα τη καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, φυσικά πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σωματείο Α.με.Α Ιωαννίνων, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Βορειοδυτικής Ελλάδας ενώ προτάσεις κατέθεσαν κι άλλοι αντίστοιχοι Σύλλογοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της σήμερα η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, πρώτα κατεγράφησαν οι υφιστάμενες θέσεις, ακολούθως αξιολογήθηκαν και μέσω αυτής της διαδικασίας κάποιες διατηρήθηκαν, ορισμένες καταργήθηκαν ενώ πλέον υπάρχουν συνολικά 53 θέσεις.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου Α.με.Α Ιωαννίνων, Αστερινός Μάνθος, από την πλευρά του τόνισε πως, καθώς η πόλη μας αλλάζει, είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν και οι γενικές θέσεις στάθμευσης για Α.με.Α., οι οποίες προσδιορίζονται για καλύψουν τις ανάγκες μιας ευάλωτης ομάδας ανθρώπων στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Ο κ. Μάνθος στάθηκε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά την χωροθέτηση γενικών θέσεων Α.με.Α εμπρός από ιδιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι ως Σωματείο πιστεύουν πως είναι σε εντελώς λάθος δρόμο και παραβιάζει το πνεύμα του νομοθέτη.

«Αν κάποιος εργάζεται με Α.με.Α (ιδιωτικές σχολές, ιατρεία, θεραπευτήρια, καταστήματα εστίασης κλπ), προφανώς θα πρέπει εξ αρχής επιλέξει τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρησή του με γνώμονα την ευκολία προσέγγισης αλλά και η ίδια η επιχείρηση θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και να φέρει τις κατάλληλες υποδομές.

Θα πρέπει δηλαδή ο χώρος να μην έχει σκαλιά ή να υπάρχει ράμπα, αν υπάρχει ασανσέρ να έχει άνοιγμα πόρτας τουλάχιστον 90 εκατοστά ώστε να μπορεί να εισέλθει αμαξίδιο και φυσικά να διαθέτει τουαλέτα Α.με.Α.

Φανταστείτε ένα ιδιωτικό ιατρείο να αιτείται χωροθέτηση γενικής θέσης στάθμευσης Α.με.Α και όταν πας για αυτοψία στο χώρο, να διαπιστώνεις ότι έχει σκαλιά για να το προσεγγίσεις.

Η επαγγελματική ενασχόληση με τα Α.με.Α. προϋποθέτει, την επιλογή κατάλληλων χώρων και την εύλογη μεταβολή αυτών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Αναπήρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνθος.

Ο κανονισμός Πρασίνου σε διαβούλευση

Πέραν των γενικών θέσεων στάθμευσης των Ατόμων με Αναπηρία η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στο σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου που συνέταξε το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε και αφορά δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως εξήγησε, περιλαμβάνει τόσο τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την προστασία, την ορθή χρήση και λειτουργία τους, καθώς και τις αρχές, τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο, διότι η προστασία του πρασίνου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του δήμου μας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τους κανόνες χρήσης, τις επιτρεπτές ή μη ενέργειες εντός των ορίων τους, τους περιορισμούς στη χρήση τους και τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις που προκύπτουν από απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.

 

Tags: