Ηγουμενίτσα: Κινδυνεύει με εξαφάνιση η παραλία του Δρεπάνου

Το θέμα του ενδεχόμενου εξαφάνισης της μεγαλύτερης παραλίας της Θεσπρωτίας, αυτής του Δρεπάνου, συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη χθεσινή του (Δευτέρα 13/12) συνεδρίαση.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε καθώς με τις κακοκαιρίες του τελευταίου διαστήματος, η θάλασσα ενώθηκε κυριολεκτικά με τη λιμνοθάλασσα, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να εξαφανιστούν τα μισά περίπου από τα έξι χιλιόμετρα αμμουδιάς.

Η παραλία του Δρεπάνου σχηματίστηκε στο πέρασμα των αιώνων από τα φερτά υλικά που κατέβαζε ο ποταμός Καλαμάς στις εκβολές του. Τη δεκαετία του 1960, υπήρξε εκτροπή της κοίτης του ποταμού και συνακόλουθα των εκβολών του και έτσι αυτή η φυσική διαδικασία σταμάτησε και άρχισε να σχηματίζεται η υπέροχη αμμουδιά.

Τη δεκαετία του 1990, άρχισαν να γίνονται ορατά τα πρώτα προβλήματα εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της κίνησης στη γραμμή Ηγουμενίτσας – Ιταλίας και της ανεξέλεγκτης ταχύτητας των πλοίων, μαζί με τις εργασίες για τη διάνοιξη και εκβάθυνση του διαύλου και κατασκευής της Α’ φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας. Η παραλία άρχισε να χάνει μέτρα από τη θάλασσα, ενώ στη «μύτη», στην άκρη του Δρεπάνου χάθηκαν δεκάδες μέτρα χερσαίας έκτασης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Β’ φάσης του λιμένα, δημιουργήθηκε κυματοθραύστης, στη μύτη του Δρεπάνου, ο οποίος σταμάτησε την περαιτέρω εξαφάνιση της παραλίας στο ακρινό τμήμα του Δρεπάνου, εκεί όπου βρίσκεται το κάμπινγκ.

Όμως, στη δεκαετία του 2000 ξεκίνησε η εμπορική εκμετάλλευση σε μεγάλο μήκος της παραλίας από το Δρέπανο μέχρι και το Μακρυγυάλι. Εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, κλαμπ και καντίνες σε μικρές αποστάσεις, των οποίων οι υπεύθυνοι, άρχισαν να ισοπεδώνουν τις αμμοθίνες με στόχο να εξασφαλίσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και χώρους στάθμευσης.

Έτσι στα τμήματα που είχαν αναπτυχθεί αυτές οι δραστηριότητες, με τις πρόσφατες βροχές η θάλασσα έγινε ένα με τη λιμνοθάλασσα του Δρεπάνου.

Όπως σημείωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος της πόλης, Ιωάννης Λώλος, η παραλία που κάποτε είχε πλάτος 20 μέτρα, πλέον έχει περιοριστεί στα 5-6 μέτρα, ενώ σε κάποια σημεία έχει εντελώς εξαφανιστεί και το μόνο που εμποδίζει τη θάλασσα να ενωθεί με τη λιμνοθάλασσα είναι ο δρόμος.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: