Η Ένωση Γονέων για τα ζητήματα στέγασης του Νηπιαγωγείου & Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σ.Α.Π.

Ανοιχτή επιστολή με ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τα ζητήματα στέγασης του Νηπιαγωγείου & Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σ.Α.Π. (Σωματικά Αναπήρων Παίδων), απευθύνει η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών:

«Κύριοι,

Φτάσαμε στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και το πρόβλημα μεταστέγασης του Ειδικού σχολείου (ΣΑΠ) που εδώ και δύο χρόνια δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της ΕΛΕΠΑΠ να του κάνει έξωση, παραμένει άλυτο. Η αγωνία των γονιών πού θα φοιτήσουν τα παιδιά τους την επόμενη χρονιά είναι μεγάλη. Η ΕΛΕΠΑΠ έχει στείλει από τον Γενάρη έγγραφο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο κοινοποίησε ταυτόχρονα και στη ΔΕΠ Δ.Ιωαννιτών, που αναφέρει ότι στις 15/6/2018 το σχολείο πρέπει να φύγει από το χώρο της.

Ήδη η περσινή απόφαση παράτασης της παραμονής για ένα χρόνο στα κτίρια της ΕΛΕΠΑΠ με ταυτόχρονο περιορισμό των χώρων του σχολείου κατά δυο αίθουσες,, δημιούργησε πολλά προβλήματα. Γονείς δεν γράψανε τα παιδιά τους στο σχολείο και αναγκάστηκαν να τα κρατάνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα σπίτια τους ή κάνανε μετεγγραφή σε άλλα σχολεία. Τα παιδιά που φοίτησαν στο σχολείο ήρθαν αντιμέτωπα με ένα περιβάλλον που δεν αρμόζει στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα, δεν υπήρχε χώρος ιατρείου που είναι απαραίτητος γι αυτά τα παιδιά, αφού χρήζουν συχνής νοσηλευτικής φροντίδας (πχ σε περιπτώσεις κρίσεων).

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για λύση του στεγαστικού προβλήματος του ΣΑΠ, με μεταστέγαση του σχολείου άργησε πάρα πολύ να παρθεί, με δεδομένο ότι το πρόβλημα το γνώριζαν όλοι οι αρμόδιοι από το 2014. Η λύση που επιλέχτηκε, να κατασκευαστεί δηλαδή προκατασκευασμένο κτίριο στο χώρο του παλιού Χατζηκώστα καθυστέρησε πάρα πολύ από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται, για λόγους γραφειοκρατικούς και μόλις πριν λίγες μέρες (σύμφωνα με πληροφορίες μας) πήρε τις τελικές υπογραφές. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η λύση του ζητήματος βρίσκεται στη Δημοτική Αρχή, που πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ανέγερσης και μεταστέγασης του ΣΑΠ.

Εμείς οι γονείς γνωρίζουμε καλά ότι το πρόβλημα του ΣΑΠ δεν είναι το μοναδικό στην Ειδική Αγωγή. Τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν στην πόλη μας δεν φτάνουν (λόγω υποδομών) για να χωρέσουν όλοι οι μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης, αφού καλύπτουν τις ανάγκες όλου του Νομού Ιωαννίνων. Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές ΑμΕΑ δεν δέχονται καμιά εκπαιδευτική παρέμβαση (συνολικά ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα) αφού λόγω ελλείψεων υποδομών, βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Επιπλέον, διαχρονικά και με ευθύνη των κυβερνήσεων, ένα σημαντικό μέρος της διάγνωσης, της φοίτησης του παιδιού στη δομή που έχει ανάγκη, των εκπαιδευτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, γίνεται με ευθύνη του γονιού και όχι του κράτους, αφού δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός από τη γέννηση των παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Κυβέρνηση με διαδικασίες γρήγορες ψήφισε το νόμο για τις «νέες δομές» με τον οποίο καταργεί τα ήδη υποστελεχωμένα ΚΕΔΔΥ τα οποία συγχωνεύει με άλλες δομές, συρρικνώνοντας το προσωπικό τους.

Ο νέος αυτός νόμος προστίθεται σε όλους τους παλιότερους που έχουν περάσει μέχρι τώρα για την Ειδική Αγωγή οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, επιδιώκοντας περικοπές δαπανών υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των σχολείων. Θεωρούν κόστος για τους προϋπολογισμούς των «πλεονασμάτων», τα παιδιά ΑμΕΑ και υποβαθμίζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο την Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση, μεταφέροντας σιγά-σιγά το κόστος της στους γονείς.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τους υπεύθυνους:

  • Τι μέτρα θα πάρουν ώστε το Σεπτέμβριο το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο ΣΑΠ να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα χωρίς προβλήματα;
  • Σε περίπτωση που παρθεί παράταση στην παραμονή του ΣΑΠ στην ΕΛΕΠΑΠ, θα ζητηθούν από τον Δήμο οι αναγκαίες για τη λειτουργία του Σχολείου αίθουσες (αίθουσα χαλάρωσης, ιατρείο κλπ);
  • Πότε βλέπει η Δημοτική αρχή την παράδοση του νέου κτηρίου; Θα έχει τις προδιαγραφές αυτό το κτήριο, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών με κινητικά προβλήματα, και να μην εξαρτάται η λειτουργία του από εταιρείες και επιχειρήσεις (ΜΚΟ);

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών στέλνει μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους ότι δεν πρόκειται να λησμονήσει, να συμβιβαστεί, και να παραιτηθεί από τους αγώνες για τη διεκδίκηση των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών και ειδικότερα των παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες. Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή η οικογένεια να σηκώνει το συντριπτικό βάρος και την αγωνία για τη διέξοδο και τη ζωή των παιδιών ΑμΕΑ ή/και με μαθησιακές δυσκολίες.
Λύση και διέξοδος, με βάση τις δυνατότητες της εποχής και της κοινωνίας υπάρχουν, αρκεί το κράτος και όλοι οι συναρμόδιοι δημόσιοι φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες κλπ) να αναλάβουν αποκλειστικά την ευθύνη για μόρφωση – υγεία – φροντίδα – κοινωνική ένταξη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την μη περιθωριοποίηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, την ουσιαστική ένταξή τους στη ζωή. Όποιος αρμόδιος, γι’ αυτά δεν μιλάει και δεν πράττει αντίστοιχα, είναι τουλάχιστον υποκριτής.»

 

Tags: