Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Η Ελευσίνα επελέγη τελικά μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, αφήνοντας εκτός άλλες Ελληνικές πόλεις όπως η Καλαμάτα και η Ρόδος. Την απόφαση έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας είχε συμμετάσχει και η πόλη των Ιωαννίνων, η οποία όμως αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας. Πολλοί είχαν κάνει λόγο τότε για “πρόχειρη υποψηφιότητα” και για “χαμένη ευκαιρία” για την πόλη. Ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» της Ευρώπης άρχισε το 1985, με πρωτοβουλία της τότε Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Η ανακοίνωση του Επιτρόπου Νάβρατσιτς

«Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, ανέφερε επίσης πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».

 

Tags:

, , ,