Η δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχει μπλοκάρει την εξέλιξη των έργων στο Δήμο Ιωαννιτών

Ιωάννινα, λίμνη & νησίΜε αφορμή σχόλια σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης που αφορούν στο ότι δεν προχωρούν τα έργα ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο Ιωαννιτών, η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους συμπολίτες μας για τα εξής:

Από την επιβολή των capitals control στο τραπεζικό σύστημα, πριν από ένα μήνα, έχουν μπλοκάρει όλα τα έργα που ήταν σε εξέλιξη όχι μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών, αλλά σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Ναι μεν ο Δήμος Ιωαννιτών καταθέτει κανονικά τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργοληπτικών εταιρειών, όμως οι δικαιούχοι δεν μπορούν να τα κινήσουν για να προμηθευτούν υλικά και καύσιμα. Επίσης έχουν μπλοκάρει οι υπογραφές όλων των συμβάσεων του Δήμου, μεταξύ των οποίων και οι συμβάσεις δημοπρατημένων έργων, καθώς δεν μπορούν να προσκομιστούν εγγυητικές επιστολές από τους αναδόχους.

Η δυσλειτουργία αυτή γίνεται περισσότερο εμφανής στους συμπολίτες μας, στα έργα ασφαλτοστρώσεων που υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα κυρίως στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων. Μέχρι την επιβολή της τραπεζικής αργίας βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη τόσο εργολαβία του Δήμου για ασφαλτοστρώσεις, όσο και αυτή της ΔΕΥΑΙ για την αποκατάσταση των τομών που προκλήθηκαν από τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης.

Το πρόβλημα συνεχίζεται και μετά το άνοιγμα των Τραπεζών:

Δυστυχώς, παρά το άνοιγμα των τραπεζών, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επανεκκίνηση των έργων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων. Η Δημοτική Αρχή κινούμενη σε τρεις κατευθύνσεις, προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που ήρθε στη χειρότερη χρονική στιγμή, όπου – όπως όλοι γνωρίζουν- επικρατούν οι καλύτερες συνθήκες για την εξέλιξη των έργων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με συνεχείς επικοινωνίες τόσο με τα αρμόδια Υπουργεία, όσο και με την ΚΕΔΕ, θέτει επιτακτικά το αίτημα να αντιμετωπιστούν άμεσα α) το θέμα των εγγυητικών επιστολών β) της διευκόλυνσης των εργοληπτικών εταιρειών που έχουν συμβάσεις έργων με τους Δήμους, ώστε να προβούν στα απαιτούμενα για την επανεκκίνηση εργασιών.

Η Δημοτική Αρχή και ιδίως ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος, είναι σε καθημερινή συνεργασία με τους αναδόχους των έργων του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να μη «νεκρώσουν» όλα τα εργοτάξια. Με διάφορους τρόπους σε κάποιες περιπτώσεις έργων, βρίσκονται οριακές λύσεις και συνεχίζονται ορισμένες εργασίες, σε περιορισμένη όμως έκταση.

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Δημήτρης Νάστος και το εργοτάξιο του Δήμου συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις παρεμβάσεις σε πολλές περιοχές του Δήμου. Αποφασίστηκε – λόγω της έκτακτης κατάστασης – να παρέμβει ο Δήμος στοχευμένα και να αποκαταστήσει τομές που προκλήθηκαν από το δίκτυο ύδρευσης σε σημεία δρόμων που κρίθηκε ότι λόγω επικινδυνότητας χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Κι αυτό παρ’ ότι οι δυνατότητες από το εργοτάξιο είναι περιορισμένες στον τομέα αυτό και παρ’ ότι τα συγκεκριμένα σημεία είναι ενταγμένα στην εργολαβία της ΔΕΥΑΙ.

Είναι αντιληπτό όμως, πως το εργοτάξιο του Δήμου δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τις εργολαβίες των ασφαλτοστρώσεων και δεν είναι δυνατόν να αποκαταστήσει όλες τις τομές από το δίκτυο ύδρευσης.

Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που όμως δεν έχει τη δυνατότητα να το επιλύσει η Δημοτική Αρχή, αν δεν ληφθούν κεντρικές αποφάσεις από την κυβέρνηση, που να αφορούν όλους τους Δήμους.

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply