Οι αυξήσεις και οι μειώσεις που μπορεί να φέρει ο ενιαίος ΦΠΑ

Ενιαίος ΦΠΑ στο 16% έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία με τους εταίρους.

Αυτή η αλλαγή θα ευνοήσεις κάποιους κλάδους, ρίχνοντας τις τιμές ενώ θα επιβαρύνει κάποια άλλα αγαθά.

Συγκεκριμένα για τα τρόφιμα ο συντελεστής είναι σήμερα 13% και εάν πάει στο 16% οι αυξήσεις θα είναι μικρές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για ένα κιλό ζάχαρη, με σημερινή τιμή 80 λεπτών, η επιβάρυνση είναι της τάξεως των 2 λεπτών του ευρώ, σε ένα λίτρο λάδι με τιμή 5,80 ευρώ η επιβάρυνση αυξάνεται στα 15 λεπτά, αλλά για έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 120 ευρώ η επιβάρυνση είναι 3,10 ευρώ.

Η αγορά ακινήτων ευνοείται καθώς για την αγορά ενός καινούργιου σπιτιού με τιμή 150.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ 23%) ενδεχόμενη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο 16% οδηγεί την τιμή σχεδόν 9.000 ευρώ χαμηλότερα, στα 141.463 ευρώ.

Έτσι φθηνότερα θα είναι σπίτια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης – υπόδησης και καύσιμα, αλλά ακριβότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, μη αλκοολούχα ποτά και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάντως αναμένεται ο υπερμειωμένος σήμερα συντελεστής 6,5% στο οποίο υπάγονται φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων να διατηρηθεί.

Εαν εφαρμοστεί ο ενιαίος ΦΠΑ τότε απομακρύνεται το ενδεχόμενο για καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

Πηγή: rizopoulospost.com

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply