Γιάννης Στέφος: Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε

Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 2015, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 25%, ενώ με βάση και πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Διαπιστώνεται πως στη χώρα μας περίπου 550.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει πάνω από 3 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος και τα Ταμεία περί τα 350 εκατ. ευρώ από εισφορές.

Οι εργοδότες τα τελευταία χρόνια επωφελήθηκαν από την αδιαφορία, ακόμα και την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι αντεργατικές αυτές πρακτικές εξουθενώνουν τους εργαζόμενους και δημιουργούν εκτεταμένα προβλήματα στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

Το πρόβλημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, στρέφεται κατά των επιχειρήσεων που εκπληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται απέναντι σε αθέμιτο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε δυσχερή θέση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός αν θα λάβει πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

 

Tags:

, , , , , , , , ,