Η Γαλλία δείχνει τα «δόντια» της: Το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» με δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη στην Αν. Μεσόγειο

Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Με συντονισμένο «μπαράζ» δηλώσεων από το Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και από υπουργούς της Γαλλικής Κυβέρνησης, στέλνεται σε όλους τους τόνους αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και στο πολιτικό της προσωπικό να σταματήσει τις απειλές και τις ενέργειες που προκαλούν ένταση.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, τόνισε σε συνέντευξη της πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια «εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας». Όπως είπε «η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ, απειλεί την κυριαρχία των δύο κρατών – μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και θέτει δυνητικά σε κίνδυνο το βασικό δικαίωμα που είναι το δίκαιο της θάλασσας» εκτίμησε η Φλοράνς Παρλί.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας τόνισε πως προκειμένου «να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας στα νερά της Μεσογείου. Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα υφαρπαγής ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συνθήκες».

Έρχεται το Charles De Gaulle

Πολεμικό αεροσκάφος Rafale M, σε αποστολή με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης, σύντομα πρόκειται να καταπλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο η ναυαρχίδα του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, πλήρως εξοπλισμένο, με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη Rafale και ελικόπτερα, συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων.

Όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές, το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που έχει πρακτικά απεριόριστη αυτονομία με χρόνο ανεφοδιασμού τα 25 χρόνια, αποπλέει από τη βάση του στο Μεσογειακό λιμάνι της Τουλόν στη νότια Γαλλία, με πλήρη πολεμική διαμόρφωση: Στο φορτίο του περιλαμβάνονται εκτός από τα δεκάδες αεροσκάφη Rafale (έως 40), ιπτάμενα ραντάρ, οπλισμός στρατηγικών πυραύλων μεγάλης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακός εξοπλισμός καθώς και εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών, που αποτελούν κορυφαία γαλλική τεχνολογία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις» και φαίνεται ότι δεν διστάζει καθόλου να αποδείξει αυτό που είπε, σε συνέχεια των απειλών ΅Ερντογάν σε Ελλάδα και Γαλλία ότι «Ελλάδα και Γαλλία θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», το περασμένο Σαββατοκύριακο…

 

Tags: