Γ. Καραγιάννης: Σε σύσκεψη για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συμμετείχε στις εργασίες της 51ης σύσκεψης της Επιτροπής Πολιτιστικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 2-3 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι εθνικές αντιπροσωπείες του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, παρουσιάστηκε σχέδιο έκθεσης σχετικά με τις “τρέχουσες και μελλοντικές προοπτικές στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του ΟΣΕΠ”.

Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού τουριστικού “brand name” με επίκεντρο την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατομμυρίων κατοίκων, που προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των λαών της περιοχής, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον. Στόχος του σχεδιασμού είναι η αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των προορισμών της περιοχής, ώστε ο βιώσιμος τουρισμός να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού εντάσσεται και η δημιουργία κοινής τουριστικής διαδρομής στα Βαλκάνια, στην οποία σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιοχές που δραστηριοποιούνται στην “πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία”, αναγνωρίσιμα τοπόσημα και μεγάλες πόλεις των βαλκανικών χωρών. Η επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε το σχέδιο έκθεσης, το οποίο θα υποβληθεί προς εξέταση στην 52η σύνοδο της Ολομέλειας του ΟΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν, στις 26-28 Νοεμβρίου 2018. Η κοινή βαλκανική τουριστική διαδρομή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και να εγκαινιαστεί στη Ρουμανία το Μάιο του 2019.

 

Tags: