Φ. Τσουμάνης για βρεφονηπιακούς: “Τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά ελπίζαμε ή για την ακρίβεια πήγαν όσο άσχημα περιμέναμε”

Συνέντευξη τύπου, με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών, έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Φίλιππας Τσουμάνης.

Βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται στη νέα χρονιά είναι οι μειωμένες εγγραφές μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, κυρίως σε ότι αφορά τα νήπια, λόγω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στην προσχολική εκπαίδευση, γεγονός που – σε συνδυασμό με την μειωμένη έγκριση προσλήψεων προσωπικού- οδηγεί σε οικονομική «ασφυξία» τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

Όπως κάθε χρόνο ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. προσπάθησε έγκαιρα, πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, να προετοιμαστεί για την επόμενη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια που φιλοξενούν τα βρέφη και τα νήπια, καθώς και η συντήρηση και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

Ωστόσο, τα δεδομένα της χρονιάς που ξεκινά είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. «Τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά ελπίζαμε ή για την ακρίβεια πήγαν όσο άσχημα περιμέναμε», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης, που από την περασμένη άνοιξη είχε εντοπίσει το πρόβλημα που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τη χρονιά 2017-2018, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου είχαν εγγραφεί 890 νήπια και 235 βρέφη, συνολικά, ενώ φέτος 737 νήπια και 222 βρέφη. Αυτή η μείωση είναι σημαντική αν την αναγάγει κανείς σε οικονομικά στοιχεία. Από το ΕΣΠΑ, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των σταθμών, πέρυσι έλαβαν voucher 188 βρέφη και 500 νήπια. Φέτος, μέχρι στιγμής και πριν την δεύτερη κατανομή που αναμένεται το β’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, επιδοτήθηκαν 155 βρέφη και 180 νήπια. Ο αριθμός των νηπίων αναμένεται να αυξηθεί στην β’ φάση, ωστόσο θα είναι και πάλι σαφώς μικρότερος από την περασμένη χρονιά.

Για την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ απασχολούνται 83 εργαζόμενοι, η μισθοδοσία των οποίων ανέρχεται σε 1,376 εκ. ευρώ. Τα έσοδα που αναμένονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ανέρχονται σε 760.000 ευρώ.

«Η διαφορά είναι μεγάλη. Ελπίζω να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος με την δεύτερη κατανομή του ΕΣΠΑ, διαφορετικά προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης του ίδιου του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Δυστυχώς, το λέγαμε από πέρυσι και δεν θέλαμε να είμαστε μάντεις κακών σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν. Δεν αναφέρομαι στα νηπιαγωγεία, όπου δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήταν λογικό ότι με αυτή την αλλαγή θα είχαμε περισσότερα βρέφη και θα έπρεπε για τον λόγο αυτό να εγκριθούν περισσότερες προσλήψεις προσωπικού», ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, εξηγώντας πως για τη δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων απαιτείται περισσότερο προσωπικό, καθώς αλλάζει η αναλογία βρεφών ανά παιδαγωγό.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. δημιούργησε δύο νέα βρεφικά τμήματα σε Κατσικά και Πέραμα, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ένα ακόμη στην Ανατολή. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη επτά βρεφικά τμήματα στους υφιστάμενους σταθμούς, αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Είχαμε ζητήσει 25 θέσεις προσωπικού και εγκρίθηκαν επτά», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά βρέφη να μείνουν εκτός δομών, αφού έχουν κλείσει οι θέσεις που υπάρχουν συνολικά, στους δημοτικούς και τους ιδιωτικούς σταθμούς.

«Τώρα αναμένουμε τη β’ φάση για να δούμε πως μπορούμε να ανακατατάξουμε το προσωπικό, ώστε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες και να εγγράψουμε περισσότερα βρέφη το επόμενο διάστημα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τις οικογένειες, γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε.

 

Tags: