Ευρωκοινοβούλιο εναντίον Όρμπαν – Ψηφοφορία για ενεργοποίηση του άρθρου 7

Σφοδρή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και τον Ούγγρο πρωθυπουργό για να αποφασισθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει για να προλάβει την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία. Αύριο Τετάρτη θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.  Η υπερψήφιση θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές), μετρά στις τάξεις του το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν (12 ευρωβουλευτές). Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχουν κόμματα όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και το κόμμα της γαλλικής δεξιάς Les Republicains.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί μίας απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο «να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ», στο πλαίσιο του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός στηλίτευσε τον «εκβιασμό»των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

πηγή: ert.gr

 

Tags: