Ευχαριστεί και απευθύνει μύνημα ο καθηγητής Τρ. Αλμπάνης

«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Την παραμονή του δεύτερου γύρου των πρυτανικών εκλογών, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όσες και όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Ο τρόπος με τον οποίον διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ανέδειξε την αγωνία της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για το μέλλον της. Σε ένα δυναμικό και σύνθετο οργανισμό, η πολυφωνία γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα είναι δεδομένη και μάλιστα ευκταία.

Ωστόσο είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και μας ωθούν όλους να πάρουμε θέση για το ποιο Πανεπιστήμιο θέλουμε. Η ως τώρα θητεία μου σε επιτελικές θέσεις μου έχει δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθώ προσωπικά με τρόπο συγκεκριμένο,
όσο και έμπρακτο:

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι των ημερών μας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί αλλά να είναι βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οριοθετώντας τη διαδικασία απορρόφησης των Τμημάτων του ΤΕΙ με βάση τα δικά του κριτήρια. Και επειδή η ποιότητα των σπουδών έχει ιδιαίτερη σημασία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να διαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών των νέων Τμημάτων και να θέσει ακαδημαϊκά κριτήρια για την ένταξη των μελών ΔΕΠ σε αυτά. Όλα αυτά είναι εφικτά μόνο αν έχουμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις στα παραπάνω θέματα.

Οι εύκολοι αφορισμοί και τα ηχηρά συνθήματα κινδυνεύουν να αποκρύψουν τις επείγουσες ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα: 

Την ανάγκη σκληρής δουλειάς, ευελιξίας, αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Την ανάγκη να γίνουμε κήρυκες σύνθεσης και συνοχής και όχι διάσπασης. Την ανάγκη να συγκροτήσουμε συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης, με ολιστική θεώρηση της ακαδημαϊκής πορείας. Την ανάγκη να δεσμευτούμε για σκληρή δουλειά, με συνέπεια και εντιμότητα. Και πάνω από όλα, την ανάγκη να υποστηρίξουμε το όραμα ενός δημόσιου Πανεπιστημίου για το οποίο θα είμαστε περήφανοι.

Υπόσχομαι να εργαστώ άκοπα για την προοπτική αυτή και σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευόδωσή της.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Υποψήφιος Πρύτανης»

 

Tags: