Ερώτηση Τσίρκα για πληρωμή εργαζομένων με διατακτικές

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την πληρωμή βασικού μισθού μέσω διατακτικών (κουπόνια) και προπληρωμένων καρτών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 με περιστατικά εργοδοτών, οι οποίοι πληρώνουν τους υπαλλήλους τους με διατακτικές (κουπόνια) σίτισης και σουπερμάρκετ, ακόμη και ως μέρος του βασικού τους μισθού, ανακαλύπτοντας έτσι νέους τρόπους να φοροαποφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να γίνονται προσλήψεις στη Βουλγαρία αλλά για εργασία στην Ελλάδα, με πληρωμή των εργαζομένων μέσω βουλγαρικών και κυπριακών προπληρωμένων τραπεζικών καρτών. Η εν λόγω πρακτική έχει ως αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν απώλειες, καθώς δεν εισπράττουν τις αντίστοιχες εισφορές.

Οι προαναφερθείσες πρακτικές έχουν πλέον καθιερωθεί για πολλές εταιρείες στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας στην πράξη και άλλο τους, ήδη, περικομμένους μισθούς των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα εκτός από τους εργαζόμενους ζημιώνουν σημαντικά και τα κρατικά ταμεία λόγω της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από την αρμόδια Υπουργό να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να μη είναι πλέον νομικά εφικτό οι διατακτικές (κουπόνια) κάθε είδους να υποκαθιστούν μέρος των αποδοχών των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των προσλήψεων μέσω τρίτων χωρών και η καταβολή μισθών μέσω προπληρωμένων τραπεζικών καρτών από αυτές.

 

Tags: